HSS traži smjenu "za hrvatsko selo i seljaka nezainteresiranog" Jakovine

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HSS-a Branko Hrg, EU zastupnica i članica Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta Marijana Petir te predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin zatražili su u ponedjeljak od premijera Zorana Milanovića da razriješi ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

"Zbog sve štete koja je nanesena hrvatskom selu i hrvatskom seljaku u ove tri godine ponovno tražimo da premijer razriješi ministra Jakovinu. Ne samo zbog štete koja je do sada bila nego i zbog šteta kojih će još biti ako taj čovjek, nezainteresiran za hrvatsko selo i seljaka, ostane na čelu tog ministarstva. Premijeru, smijenite Jakovinu", poručio je Hrg na konferenciji za novinare.

Diletantski rad ponuđen Europskoj komisiji

U HSS-u su rekli kako je Europska komisija (EK) procijenila radnu verziju Programa ruralnog razvoja Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. te je Ministarstvu poljoprivrede dostavilo čak 377 primjedbi. Dok iz Ministarstva lakonski poručuju kako primjedbe smatraju konstruktivnima i da one ni na koji način ne narušavaju osnovne ciljeve ruralnog razvoja RH, poruka EK kako "konzistentnost, intervencijsku logiku, strateški izbor i razinu detalja za mjere uključene u Program ruralnog razvoja treba poboljšati ili detaljnije razraditi u brojnim područjima" dovoljno govori o razini stručnosti i ozbiljnosti kojom Ministarstvo pristupa izradi ovog za hrvatski ruralni prostor ključnog dokumenta, poručuju u HSS-u.


Hrg je rekao da je to tema vrlo bitna za Hrvatsku jer se radi o "više od dvije milijarde eura do 2020. koje se mogu povući iz proračuna EU, ali kako se čini Hrvatska to neće uspjeti i da će ruralni prostor Hrvatske opet ostati oštećen, odnosno građani, a da za to nitko neće odgovarati". Dodao je da nije normalno što je Program mjera ruralnog razvoja na stranicama Ministarstva na engleskom jeziku.

Petir: Uozbiljite se i ozbiljno shvatite primjedbe

Petir je pozvala Ministarstvo da se uozbilji i ozbiljno shvati te primjedbe. "Vjerujem da će imati radne blagdane, da neće zabušavati i da će do roka koji je EK zadala izvršiti svoj zadatak", poručila je. "Činjenica je da mi moramo do 15. siječnja taj program napraviti kako treba jer u suprotnom nećemo moći raspisivati natječaje. Naravno, da uvijek postoji mogućnost da država članica na svoju ruku po pojedinoj mjeri raspisuje natječaje, no ukoliko se dogodi da ta mjera od strane EK nije kasnije usvojena, onda država članica mora sama snositi taj trošak", navela je Petir.

Hrvatski seljaci "pred slomom"

Petir kaže da je s pravom upozoravala i da ove godine Hrvatska iz programa ruralnog razvoja neće povući niti lipe, a u međuvremenu nam je skinuto 50 milijuna eura zato što naš program nije bio dovršen. Rekla je da su hrvatski seljaci "pred samim slomom" i "ogorčeni na ovakav rad ministra" koji ih je oštetio za 320 milijuna eura koliko su trebali dobiti iz programa ruralnog razvoja.

Rekla je da je neslužbeno dobila odgovor ministra Jakovine da se njoj ne smije dati nikakav odgovor niti bilo kakvo službeno stajalište jer napada njega i Vladu RH. "Mislim da je to tužno, da jedan hrvatski ministar daje takav odgovor jer je to na razini dječjeg vrtića, a ne ozbiljnog dužnosnika i državnika koji bi trebao štiti interese hrvatskog sela i seljaka, jer bi ministar Jakovina trebao znati da kada on ne uspije na Vijeću prezentirati na dobar način stajalište RH ili obraniti naše stavove da je Odbor za poljoprivredu Europskog parlamenta zadnja instanca gdje se to može napraviti", poručila je Petir.

Pročitajte više