HTV na Milanovićev daljinski: SDP isti kao HDZ, ne smeta ih kriminal, već politički protivnici

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

"MINISTAR je u svojoj imovinskoj kartici zatajio vlasništvo nad nekoliko tisuća kvadrata građevinskog zemljišta pokraj mora. Općinska je vlast jedino ministrovu parcelu prenamijenila u građevinsku", stajalo je u nesuđenom prilogu HRT-a prije dvije godine o poslovima sada već bivšeg HDZ-ovog ministra.  

"Državno odvjetništvo ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja, u Istri, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na 25 milijuna kuna", prilog je HTV-a koji je emitiran prije dva dana, a tiče se aktualnog ministra. 
 
Što je zajedničko HRT-u i Karamarku, a što HRT-u i Ostojiću?
 
Ministar iz prve priče o prenamjeni zemljišta koja nikada nije emitirana na HRT-u je tadašnji ministar policije Tomislav Karamarko. Ministar iz druge slične priče je IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić, a prilog o nesretnom članu Vlade iz Istre emitiran je u središnjem Dnevniku s posebnim naglaskom da je riječ o istraživačkoj priči HTV-a koju je radio nitko drugo doli kontroverzni novinar Dražen Majić.
 
No, puno je više zajedničkog u ove dvije priče, osim same činjenice da je riječ o ministrima koji su navodno prenamijenili zemljišta.
 
Spomenuti neobjavljeni prilog o Karamarku datira iz vremena mandata Hloverke Novak Srzić kao glavne urednice Informativnog programa HTV-a kojoj je zamjenik bio njen prijatelj Majić, a taj dio vremena na HRT-u karakterizira cenzura i gušenje slobode medija te neprofesionalnost. Majić je zbog toga što je ukrao izlaznu anketu predsjedničkih izbora konkurentnim komercijalnim televizijama na predsjedničkim izborima smijenjen s pozicije zamjenice Novak Srzić. Majić će ostati zapamćen  i po skandaloznom prilogu u kojem se blatio novinar Darko Petričić, a kojeg je tadašnji voditelj Dnevnika Siniša Kovačić najavio s rečenicom: "A sada prisavska posla", s obzirom da je bila riječ o osobnom obračunu. 
 
Prisavlje savršeno za udarac SDP-a na IDS
 
Majić je sve te skandale, uključujući i onaj o njegovom dolasku na HRT iz Glasa Istre preživio da bi 2011. godine bio postavljen za izvršnog urednika u Informativnom programu HTV-a uz Stipu Alfierija. A upravo je taj Majić danas autor "istraživačke" priče o ministru Ostojiću, a koja je zauzela ogroman dio središnjeg Dnevnika HRT-a. 
 
Zajedničko u ove dvije priče je i činjenica da je neobjavljivanje priče o ministru Karamarku tada išla u prilog aktualnoj vlasti Jadranke Kosor s obzirom da je Karamarko imao vrlo bitan resor u vremenima kada su se urušavali ljudi oko Ive Sanadera. Dok kod ministra Ostojića njegova priča o zemljištu iz 2004. godine dolazi upravo u vrijeme rovovske bitke između IDS-a i SDP-a.  
 
Gledajući povijest HRT-a u obrani lika i djela vladajućih struktura, kao i utjecaja istih, ne možemo se oteti dojmu da je prilog o ministru turizma upravo na tom tragu pa bi bilo zaista naivno ovakav prilog o istarskom IDS-ovcu na čelu turističkog sektora gledati kao iskorak HRT-a prema javnoj televiziji koja služi svojim građanima te novi smjer HRT-a prema "istraživačkim" pričama. 
 
Repriza na HRT-u - Bastion vladajućih partija. Dokad?
 
Pohvalno je da se secira poslovanje jednog ministra iz 2004. godine, no sve dok središnji Dnevnik s istim žarom ne bude istraživao aktualne poslove predsjednika Ive Josipovića, kredite premijera Zorana Milanovića i njegove obitelji, imovinu Slavka Linića, nerad ministra policije Rajka Ostojića po pojedinim predmetima i seciranje ostalih ministara, pa do poslovanja i biografije Ivice Todorića i ostalih tajkuna koji su zapravo pravi vladari Hrvatske,  a o čijim "nedjelima" imamo priliku informirati se u drugim medijima, svaku "istraživačku" priču o političkim i tajkunskim moćnicima, treba čitati s pitanjem zbog čega sad.
 
Bez obzira na šminkanja glavnog ravnatelja Gorana Radmana, samoprozvanog Supermana i na svijetle primjere pojedinih emisija HRT-a, koje uređuju istinski profesionalci, Prisavlje ostaje ono što je bilo i do sada -  Bastion vladajuće partije. Čak se i imena izvršitelja ne mijenjaju pa opet gledamo reprize. Samo što su jučer bile u režiji Sanaderova i Kosoričinog HDZ-a, a danas su u režiji Milanovićeva SDP-a.
 
Idemo dalje  s daljinskim upravljačem
 
I jedni i drugi vole gledati borbu protiv korupcije u medijima koje kontroliraju, ali samo onda kada se ona može iskoristiti u borbi protiv političkih protivnika i kada se istraživanje bavi tuđim dvorištima. Žalosno je da zapravo ni jedna vladajuća struktura od samostalnosti Hrvatske nije iskazala zainteresiranost u punom smislu za borbu protiv korupcije i kriminala. 
 
Zato smo tu gdje i jesmo. Na dnu. A oni s daljinskim upravljačem u ruci. 

> Reagiranje HRT-a: Mi smo javni servis otvoren za sva mišljenja i nismo izloženi pritiscima nikakvih interesnih skupina

> Dražen Majić: Odlučio sam od nadležnih institucija zatražiti zaštitu svojih prava

Pročitajte više