HUBOL: Ministre ne obmanjujte javnost, dosta je improvizacije i neodgovornosti u vođenju hrvatskog zdravstvenog sustava!

Foto: HUBOL

HRVATSKA UDRUGA BOLNIČKIH LIJEČNIKA reagirala je na izjavu ministra Rajka Ostojića koji je za Index kazao kako je iz bolnica i domova zdravlja u inozemstvo otišlo raditi 29 liječnika, a ne 400.

"U intervjuu ministar Rajko Ostojić optužuje našu udrugu (Hrvatsku udrugu bolničkih liječnika, skraćeno HUBOL) za neistinito informiranje javnosti o masovnosti odlaska liječnika iz Hrvatske, navodeći da smo 13 puta uvećali broj onih koji su napustili Hrvatsku. Implicirajući, valjda, da smo svjesno obmanuli hrvatsku javnost.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika nikad nije tvrdila, niti tvrdi da je Hrvatsku napustilo 400 liječnika, već smo tvrdili i tvrdimo da je od punopravnog članstva Republike Hrvatske u EU gotovo 400 liječnika u Hrvatskoj zatražilo izdavanje potvrde za odlazak na rad i školovanje u inozemstvo.

Ministar zdravlja Republike Hrvatske gotovo svakodnevno u javnim istupima naglašava da sve radi `sukladno pozitivnim hrvatskim propisima i dobroj europskoj praksi`. Ako je tako, kako je onda moguće da njegov rad nije rezultirao gotovo ničim pozitivnim niti ičim dobrim? Umjesto toga svjedoci smo loših propisa i još gore prakse. Hrvatski sudovi su u više navrata presudili da ministar i Ministarstvo zdravlja rade protivno hrvatskim zakonima. Liječnička struka zgrožena je načinom na koji organiziraju rad u bolnicama i onemogućuju liječnicima da u skladu s najboljom hrvatskom praksom i na najkvalitetniji način skrbe o svojim pacijentima. Ministar zasigurno neće ni liječnike niti pacijente uvjeriti da njegovo neodgovorno improviziranje i eksperimentiranje te na tome nastala loša hrvatska praksa imaju ikakve veze s famoznom `dobrom europskom praksom`. Očito je da promjena imena ministarstva nije bila dovoljna.


Trenutna situacija u hrvatskim bolnicama je loša s tendencijom daljnjeg pogoršavanja što ministar ne vidi ili ne želi vidjeti. Zato smo primorani upozoriti ga na glavne probleme i na njegovu odgovornost.

Gospodine ministre!

Odgovorni ste za manjak novca u zdravstvenom sustavu, jer ste 2012.godine smanjili opću stopu za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto, a cijenu usluga u zdravstvu smanjili za prosječnih 30-ak posto. Time ste na godišnjoj razini zdravstvu uskratili više od 3 milijarde kuna.
   
Odgovorni ste za neuspješnu sanaciju zdravstvenog sustava, jer ste na čelne pozicije saniranih bolničkih ustanova postavili uglavnom političke poslušnike koji nisu sposobni voditi tako zahtjevne sustave.

Odgovorni ste za odlazak značajnog broja liječnika iz Republike Hrvatske, jer tijekom više od dvije godine niste poduzeli jasne i odlučne mjere kako biste liječnike zadržali u našem zdravstvenom sustavu.

Odgovorni ste za nakaradni kolektivni ugovor za djelatnosti zdravstva i socijalne skrbi, jer nas niste uvažavali niti ste u dobroj namjeri pregovarali s našim legitimnim predstavnicima, već ste se poslužili pravnim nasiljem kako biste ostvarili određene financijske uštede isključivo na štetu zdravstvenih djelatnika.


Odgovorni ste za narušavanje međusobnog povjerenja svih sudionika u procesu zdravstvene zaštite: Vas kao poslodavca, nas kao posloprimaca i izvršitelja zdravstvene usluge te naših pacijenata kao korisnika zdravstvene zaštite, jer ste namjereno odugovlačili pregovore s našim sindikatom i jer ste tendencioznim plasiranjem neistinitih informacija u javnost svjesno i neodgovorno navlačili bijes javnosti na nas liječnike.

Odgovorni ste za nepromišljeno uvođenje smjenskog rada u bolnički sustav, jer prije uvođenja istog niste sustav infrastrukturno pripremili niti ste simulacijskim modelom analizirali posljedice uvođenja smjenskog rada.

Odgovorni ste za protuzakonit način rada u pojedinim bolničkim ustanovama, jer dozvoljavate organizaciju rada protivnu Zakonu o radu i važećem Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Odgovorni ste za protuzakonito isplaćivanje plaća u državnom bolničkom sustavu, jer niste na vrijeme pripremili sustav za centralni obračun plaća. Stoga se plaće nejasno i nepravilno obračunavaju te nepravovremeno i nepotpuno isplaćuju.
   
Odgovorni ste jer ste u vođenju sustava improvizaciju i neodgovornost pretpostavili studioznosti i odgovornosti.

Gospodine ministre, zbog svega navedenog razmislite što Vam je činiti i napokon postupite u skladu s dobrom europskom, barem političkom praksom!", navodi se u reagiranju kojeg potpisuje dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.

 

Pročitajte više