HUS: Zadovoljni smo rješenjem za 3. maj, ali smo protiv stečaja ovisnih društava s 500 zaposlenih

Foto: Arhiva

NAKON što je Vlada jučer prihvatila ponudu Uljanika za kupnju 3. maja, uprava pulskog brodogradilišta danas je u Ministarstvu gospodarstva predstavila program restrukturiranja. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević za Media servis je izjavio da su zadovoljni najavljenim programom koji još treba odobriti Europska komisija.

"Program je održiv, zasađen na realnim osnovama. Veseli nas da su čak i prije samog potpisivanja kupoprodajnog ugovora, koje bi se trebalo realizirati do kraja ovog mjeseca, spremni potpisati socijalni sporazum. U tom smislu smo dogovorili već za naredni tjedan početak pregovaranja oko tog sporazuma", kazao je Matijašević.

Za razliku od zadovoljstva rješenjem za 3. maj, koji bi trebao nastaviti djelatnost kao sastavni dio Grupe Uljanik, u HUS-u su zabrinutim neizvjesnom sudbinom 500 zaposlenih u četiri ovisna društva Grupe 3. maj (MID - Motori i dizalice, Tvornica industrijske brodske opreme - TIBO, 3. maj Ugostiteljstvo i 3. maj STM).

"Opstanak tih radnih mjesta je krajnje upitan, što nam je neprihvatljivo. Naime, tek prije nekoliko mjeseci ta su ovisna društva doslovno ispala iz već prethodno odobrenog programa restrukturiranja od strane Europske komisije i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Drugo, ovo je jedino brodogradilište u kojem u privatizaciji i restrukturiranju kroz istu, nisu sadržane sve poslovne cjeline", upozorio je Matijašević.

Vladi poručuje da 500 radnih mjesta ne smije doći u pitanje, te da ni u kojem slučaju ovisna društva ne bi smjela u stečaj u daljnjim aktivnostima koje će u ime vlasnika provoditi AUDIO. "Otvaranje stečajnog postupka ne bi bilo pošteno", zaključio je predsjednik HUS-a.

Pročitajte više