HZZO: Nismo zaprimili zahtjev za Danielovo liječenje; Obitelj Kranjc: To nije istina

Foto: 034portal.hr

034PORTAL javlja da je "u ekspresnom roku" dobio odgovor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na upit o pravu 10-godišnjeg Daniela Krajnca iz Požege na liječenje u inozemstvu. Daniel boluje od gotovo nepoznate bolesti zbog čega pokušava osigurati tretman u SAD-u gdje bi troškovi liječenja mogli doseći i dva milijuna kuna.

> Malom Danielu treba 200.00 dolara za liječenje u SAD-u: "Želim opet igrati nogomet s prijateljima"

Prema pisanju 034portala, HZZO je na konkretno pitanje za pomoć dječaku dobio "šturi i birokratski odgovor kojeg je mogao napisati i robot".

"Poštovani, provjerom u evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje utvrđeno je kako za dijete Daniel Krajnc nikada nije zaprimljen zahtjev za liječenje u inozemstvu. Ukoliko HZZO dobije zahtjev za liječenje u inozemstvu, provest će se zakonom propisani postupak.
HZZO svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuje kada medicinski stručnjaci procijene da su u zdravstvenim ustanovama Republike Hrvatske iscrpljene sve mogućnosti liječenja. Pacijenti se na liječenje upućuju na osnovi vlastitog zahtjeva, na osnovi odgovarajuće medicinske dokumentacije i obveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje doktor specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja nadležnog prema dijagnozi bolesti pacijenta za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, kao i doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi. U zahtjevu mora biti naveden i prijedlog jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje", piše u odgovor kojeg potpisuje "Služba za odnose s javnošću HZZO-Direkcija".

S druge strane, Danielovi roditelji podastiru "konkretan dokaz" da su bili u požeškom HZZO-u gdje im je rečeno da liječenje u SAD-u nije moguće. 034portal je objavio dokument iz kojeg je vidljivo da su u područnom uredu  subvencionirali dio nalaza koji su poslani u bolnicu John Hopkins u Baltimoreu.



"Kad sam 18. prosinca bila u požeškoj podružnici HZZO-a rekli su nam samo da ne pokrivaju troškove liječenja u SAD-u jer nemaju s njima ugovor. Objasnili su mi da se to ne može preko HZZO-a i da se tiče liječenja u Europi da bi onda pokrili troškove. S njima imaju sklopljene ugovore i nema problema, ali budući da je SAD u pitanju, to se ne može. Zanimljivo je da su nam platili oko 1.070 kuna od ukupnih 1.370 kuna troškova magnetske rezonance za nalaze koje smo poslali liječnicima u Baltimore," rekla je Danielova mama Ivana Krajnc.



"Zahtjev o kojem govore smo inače podnijeli još 11. veljače prošle godine kad smo išli na kontrolu kod dr. Rade Žica. Međutim, on nam je rekao kako više s time nema ništa i kako ne može pomoći Danielu. Njegovo mišljenje je bilo negativno. Praktički se izrazio kako djetetu nije ništa. Poslije su se javili drugi liječnici s posve drugim dijagnozama. Nije istina da nismo pokušali kontaktirati HZZO, nego su nas spriječili da uopće dođemo do njih. U siječnju sam se čula i s Anom Cukrov iz udruge za rijetke bolesti i poslala joj svu Danielovu dokumentaciju. Njihov je liječnički tim tražio ima li u Europi nešto o tome i odgovorila mi je kako njihov liječnički tim ne zna išta o toj bolesti. Čule smo se jučer i rekla nam je da će nas podržati u traženju liječenja u SAD-u," dodaje Ivana koja s ocem Juricom namjerava nastaviti borbu za liječenje sina i ponoviti zahtjev HZZO-u.

Ukoliko želite pomoći obitelji Kranjc, novac im možete uplatiti na bankovni račun HR4323400093111337505 u PBZ-u koji glasi na ime Ivane Kranjc.

Pročitajte više