Haaški sud potvrdio: Šešelj odbio suradnju i ostaje u pritvoru

Foto: ICTY

HAAŠKI optuženik Vojislav Šešelj neće biti pušten na privremenu slobodu jer ne želi prihvatiti i poštovati uvjete Međunarodnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) pa su suci odlučili prekinuti razmatranje mogućnosti privremenog oslobađanja, izvijestio je u četvrtak beogradski B92, pozivajući se na odluku ICTY-a.

U pisanoj odluci suda navodi se da je vlada Srbije obećala punu suradnju sa sudskim vijećem, sukladno zahtjevima vezanim za proceduru privremenog puštanja na slobodu, ali da optuženi nije želio surađivati.

"Jedino na što se Šešelj obvezao, odgovarajući sudu, jest da neće napuštati teritorij Srbije", navodi B92.

Prema uvjetima koje je ranije priopćio ICTY, Šešeljevo privremeno oslobađanje podrazumijevalo bi oduzimanje putovnice, kućni pritvor, zabranu kontakata sa svjedocima i žrtvama, te policijski nadzor u slučaju potrebe da iz kućnog pritvora ide na liječničke preglede.

Suci ICTY-a podsjećaju da su sami inicirali postupak za privremeno oslobađanje Šešelja i od vlada Srbije i Nizozemske tražili da preuzmu obveze.

Šešelju je rok za izjašnjavanje o uvjetima ICTY-a istekao prije dva dana

Na takav korak, kako navodi B92, suci su se odlučili jer je novi član sudskog vijeća, senegalski sudac Mandiaye Niang, izvijestio Tribunal da nije u stanju pridružiti se kolegama u vijećanju o presudi Šešelju i da mu je za upoznavanje s predmetom potrebno više od šest mjeseci, ali je to vrijeme već potrošio.

Šešelju je rok za izjašnjavanje o uvjetima ICTY-a istekao prije dva dana, a beogradski odvjetnik Toma Fila, koji je branio nekoliko haaških optuženika, ocijenio je kako se izostanak Šešeljeva odgovora tumači kao nesuglasnost s postavljenim uvjetima.


Srbijanska vlada priopćila je početkom srpnja da je spremna jamčiti za Šešelja ukoliko on, u pravno obvezujućoj formi, prihvati uvjete za puštanje na privremenu slobodu koje mu odredi sudsko vijeće ICTY-a.

Šešelj se 23. veljače 2003. dragovoljno predao Haaškom sudu i odbacio krivnju po svim točkama optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti, ubojstva, progone na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, napad na civile na teritoriju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Nakon 11 godina u pritvoru Šešeljev predmet je i dalje u pretresnom postupku, započetom 2007. godine, a Tužiteljstvo je krajem 2010. završilo dokazni postupak. Šešelj, koji je sam sebi odvjetnik, nije želio navoditi nikakve argumente obrane.

Pročitajte više