Hajdaš Dončić neće dati ostavku: Za nas je priča oko HŽ Carga završena prošli tjedan

Foto:

VLADA je danas i službeno odustala od prodaje 75 posto udjela HŽ Carga rumunjskoj Grampet grupi. Nakon što je iz Rumunjske stigla vijest o uhićenju direktora grupe Gruia Stoica, saborska je oporba zatražila ostavku resornog ministra. No Siniša Hajdaš Dončić na nju ne pomišlja.

Direktor Grampet grupe uhićen je sinoć u Bukureštu zbog 3 milijuna eura mita u namještanju natječaja oko prijevoza ugljena. Za laburiste i HDSSB-ovog Boru Grubišića samo dodatni povod za poziv na ministrovu ostavku.

''Mislim da je vrijeme da se zbog stanja u HŽ Cargu i ukupnog stanja u željeznici, gdje vladaju i rodbinski i kumovski odnosi, gdje su podobni, a ne sposobni ljudi, gospodin ministar Dončić, s obzirom na sve okolnosti, a koje mogu isplivati na površinu vrlo lako, podnese ostavku", poručio je Grubišić.

Dok je oporba u Saboru zazivala njegov odlazak, ministar prometa na Vladi je izvijestio da je tijekom pregovora došlo do značajnih odstupanja Grampet grupe od uvjeta u obvezujućoj ponudi.

''Konkretno, nije dostavljen program restrukturiranja, a ponuditelj je bio u obvezi predočiti dokument koji potvrđuje da su banke kreditori HŽ Carga voljne zamijeniti državna jamstva nekim drugim jamstvom ponuđenim od strane ponuditelja i ponuditelj je zatražio produženje roka dubinskog snimanja iako je to isto provodio od rujna 2013. godine.'', rekao je Hajdaš Dončić, a prodaja potom i službeno prekinuta.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora o nabavi 44 nova vlaka za HŽ Putnički ministar je rekao da su mu detalji uhićenja nesuđenog investitora poznati isključivo iz medija.

''Kao i vi, pročitao sam na istom internet portalu. Piše zbog namještanja natječaja kod prijevoza rudače. Gledajte, za nas je ta priča završena prije tjedan dana tako da stvarno nemam što komentirati'', zaključio je Hajdaš Dončić.

Je li trebalo bolje provjeriti potencijalnog rumunjskog kupca HŽ Carga prije početka pregovora i zašto je Grampet grupa u početku izabrana kao potencijalni kupac? Pitanja koja zanimaju oporbu, za Hajdaša Dončića su bespredmetna.

''Dakle, natječaj je bio javan. Jedina ponuda koja je bila pravovaljana bila je ona Grampet grupe. Oni su došli s pismom, što znači garancijom, ekvivalent Zagrebačkoj banci. Dakle, grupe Unicredito. Znači to je naša provjera''. Poručuje Hajdaš Dončić, ironično poentirajući kako za ostavku nema razloga.

''Da pojasnim hrvatski, dakle, zaključak nije jednak činjenicama. To je moj odgovor. Da li smo potpisali mi ugovor s Rumunjima? Nismo. To još da smo potpisali ugovor, nešto bi bilo. Tako da mi je to zapravo smiješno. A tko traži moju ostavku?'', pitao je Hajdaš Dončić, a nakon odgovora novinara da ju traži HDSSB, pitao ''Jesu se inatili dok su tražili ostavku ili su bili onako cool? Aha, okej'', zaključio je ministar prometa.

Pročitajte više