Hanžeković od ovrha za Zagrebački holding zarađuje 20 milijuna kuna godišnje

Foto: FAH, Index

ODVJETNIČKI ured Marijana Hanžekovića ove će godine zahvaljujući Zagrebačkom holdingu uprihodovati najmanje 16,8 milijuna kuna. Radi se o iznosu bez PDV-a, odnosno samo o novcu koji ide Hanžekovićevom uredu.

> Bandićeva sloboda plaćena Hanžekovićevim kreditom od 15 milijuna kuna

> Ovo je čovjek koji je spasio Bandića: 15 milijuna za Hanžekovića je sitniš

> Bandić u sukobu interesa? "Hanžekovićev poklon od 15 milijuna kuna nije smio primiti"

> Hrvatska odvjetnička komora: Hanžekovićev "poklon" od 15 milijuna kuna za Bandića nije sporan

Hanžekovićev ured je, kao što je Index već pisao, ove godine na sebe preuzeo ovršne postupke putem kojih se naplaćuju dugovanja građanima prema zagrebačkoj Čistoći i Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG).

Indexovi izvori iz Holdinga tvrde da Hanžekovićev ured za Čistoću trenutno vodi oko 17 tisuća predmeta, a za GSKG oko 15 tisuća predmeta.

Zarada po predmetu od 525 do 650 kuna

Na tim brojkama bazirana je i gore navedena računica od minimalnoj zaradi od 16,8 milijuna kuna samo u 2014. godini. Naime, zarada odvjetničkog ureda u ovršnom postupku u kojem dug iznosi između 250 i 1000 kuna (a u najvećem broju slučajeva radi se upravo o takvim dugovanjima), pod uvjetom da ovršenik ne uloži prigovor na rješenje o ovrsi, iznosi 525 kuna bez PDV-a.

U slučaju da ovršenik uloži prigovor na rješenje o ovrsi pa slučaj završi na sudu, odvjetnički ured koji provodi ovrhu zarađuje još više - ukupno 650 kuna bez PDV-a (150 kuna ovršnih troškova i 500 kuna parničnih troškova). Kada bi Hanžekovićev ured po svakom od cca. 32 tisuće predmeta koje trenutno vodi za Zagrebački holding zaradio 650 kuna, njegova ovogodišnja zarada iznosila bi 20,8 milijuna kuna.

Odvjetnička društva zarađuju još veće cifre po svakom predmetu u slučaju da je ovrha veća od 1000 kuna, dok se nešto manji iznosi plaćaju za ovrhe manje od 250 kuna, koje su vrlo rijetke. To je još jedan razlog zbog kojeg nije moguće s apsolutnom sigurnošću izračunati zaradu Hanžekovićevog ureda od poslovanja s Holdingom. Točne brojke imat ćemo na raspolaganju tek kada Hanžekovićev ured preda financijsko izvješće za 2014. godinu.

Hanžekovićeve džepove pune građani

Koliko će točno Hanžekovićev ured zaraditi od ovršnih postupaka koje provodi za Zagrebački holding ne znaju, kako nam je neslužbeno rečeno, ni u samom Holdingu. Naime, Čistoću i GSKG Hanžekovićeve usluge ništa ne koštaju. On, odnosno njegov ured, svoje troškove naplaćuje direktno od ovršenika - građanki i građana Zagreba.

Unosan posao s Holdingom Hanžekoviću je omogućilo dvoje ljudi koji su u srijedu navečer izašli iz Remetinca: zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i šef uprave Holdinga u ostavci Slobodan Ljubičić. Hanžeković, kao što smo već napomenuli, ovrhe za Čistoću i GSKG nije radio sve do ove godine. Posao je dobio nakon što je Bandić na zadnjim lokalnim izborima izborio još jedan gradonačelnički mandat, te na mjesto direktora Holdinga vratio svog dugogodišnjeg prijatelja i čovjeka od povjerenja Ljubičića.

Nemoguće se s toga ne zapitati je li Hanžeković ovoga tjedna vratio uslugu Bandiću? Podsjećamo, Županijski sud u Zagrebu pustio je Bandića iz pritvora uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Taj je iznos, u gotovini, na račun suda položio upravo Hanžeković, koji je podigao kredit da bi Bandića izvukao iz Remetinca.

Dvadesetak milijuna godišnje samo od Holdinga

Neosporna je činjenica da je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri izvrsno poslovalo i prije nego su ušli u deal s Holdingom. Hanžekovićev odvjetnički ured prošle godine je uprihodovao 46,7 milijuna kuna, od čega 6,5 milijuna kuna otpada na neto dobit. Ipak, prihodi Hanžekovićevog ureda lani su bili 18 posto manji nego u 2012. godini kada je uprihodovao 57 milijuna kuna, dok se prošlogodišnja dobit s obzirom na 2012. smanjila za čak 56,6 posto.

Glavni razlog tog pada je slabija zarada od ovrha koje Hanžekovićev ured provodi za HRT. U 2012. Hanžeković je temeljem ovrha od javnog servisa zaradio 21,7 milijuna kuna, a u 2013. "samo" 15,7 milijuna kuna.

Preuzimanje ovršnih postupaka Čistoće i GSKG-a za Hanžekovića tako je praktički garancija da će njegov ured u 2014. poslovati bolje nego prošle godine. Ukoliko ostali prihodi ostanu na prošlogodišnjoj razini, sasvim je sigurno da će 2014. na Hanžekovićev ured biti rekordna poslovna godina, s prihodima većim od 60 milijuna kuna.

Ono što posebno treba napomenuti jest da se ne radi o jednokratnom angažmanu. Planirano je da Hanžekovićev ured nastavi provoditi ovrhe za potrebe GSKG-a i Čistoće i u narednim godinama. Prema informacijama do kojih je Index došao neslužbenim kanalima, Čistoća svake godine generira oko 20 tisuća ovršnih postupaka, a GSKG tek par tisuća manje, što znači da Hanžekovićev ured svake godine samo od poslovanja s Holdingovim podružnicama može uprihodovati dvadesetak milijuna kuna.

Pročitajte više