Haško tužiteljstvo traži doživotni zatvor za "srebreničkog krvnika" Zdravka Tolimira

TUŽITELJSTVO Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) za "srebreničkog krvnika" Zdravka Tolimira, koji je optužen za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici, traži doživotni zatvor.

Umirovljeni general Vojske Republike Srpske i nekadašnja desna ruka Ratka Mladića, smatra tužiteljstvo, utjelovljenje je genocida počinjenog u Srebrenici i jedina moguća presuda za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje je počinio je - doživotni zatvor.

Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon, prisilno premještanje i deportaciju muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine. U optužnici stoji kako je vojska RS ubila oko sedam tisuća muslimana iz Srebrenice na više lokacije u okolici Zvornika i Bratunca. Tolimir je tada bio pomoćnik Glavnog štaba VRS na čijem čelu je bio Ratko Mladić.

Tolimira se optužuje i da je osobno nadgledao ubojstva 1.700 muslimana na farmi Branjevo i u Prilici. U optužnici stoji kako su predvodnici zločinačkog pothvata bili Ratko Mladić i Radovan Karadžić, a njihov cilj je bio trajno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Nejasno je ostalo pitanje gdje je uhićen Zdravko Tolimir u lipnju 2007. godine. Srpske vlasti su tvrdile kako je uhićen u Republici Srpskoj, koja ga je i izručila Haagu, dok je Tolimir u prvom obraćanju sudu izjavio da je uhićen u svom stanu u Beogradu te su ga preko Drine prebacili u Republiku Srpsku. Suđenje mu je, nakon nekoliko odgoda zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja, počelo 26. veljače 2010. godine.

Pročitajte više