Haško tužiteljstvo za Stanišića i Župnjanina traži doživotni zatvor zbog progona Bošnjaka i Hrvata

HAŠKO tužiteljstvo je zatražilo da se bivšim visokim policijskim dužnosnicima Republike Srpske, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, izreknu doživotne kazne zatvora zbog progona Bošnjaka i Hrvata u BiH 1992. godine.

"Oni su učinili suprotno od onoga što im je bila dužnost", kazala je tužiteljica i dodala da je doživotni zatvor jedina primjerena kazna za optužene koji su protivno svojoj dužnosti odlučili sudjelovati u progonu Bošnjaka i Hrvata.

Učinili su sve da provedu zločinački pothvat

Prema optužnici su tadašnji ratni ministar unutarnjih poslova RS Stanišić i načelnik regionalne policije u Banjoj Luci Župljanin od travnja do prosinca 1992. godine sudjelovali u progonu, mučenju, ubojstvima i istrebljenju Bošnjaka i Hrvata u BiH, piše BIRN.

Tužiteljica Joanna Korner je kazala da su oni bili "potpuno posvećeni" udruženom zločinačkom pothvatu čiji cilj je bio trajno i nasilno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa dijelova teritorija BiH koji su trebali ući u novu srpsku državu. "Optuženi su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da provedu taj pothvat", rekla je tužiteljica.

Tužitelji su jučer, na početku iznošenja završnih riječi, kazali da su obojica optuženih odigrali "ključnu ulogu" u progonu Bošnjaka i Hrvata. Sutra će završnu riječ iznijeti obrana.

Pročitajte više