Hitno se povlači s hrvatskog tržišta: Nemojte jesti tunu s Tajlanda!



MINISTARSTVO poljoprivrede izvijestilo je putem svojih stranica kako se povlači s hrvatskog tržišta moraju povući dvije vrste tune, LARA – tuna komadići u sojinom ulju i ISKA – tuna komadići u biljnom ulju, lot: SKSFOEAD, s datumom proizvodnje od 03.04.2012., te rokom trajanja do 30.04.2015.

"Putem HR RASFF sustava, dana 23. listopada 2012. godine zaprimljena je hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“, br. 74/08, 156/08, 89/10 i 153/11).", stoji u priopćenju Ministarstva.

Konzumirate li tunu, može doći do akutnih alergijskih reakcija!
 
Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice. Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija.
 
"Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka VM2 d.o.o., počela je provoditi dobrovoljne mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta te najavila i provođenje mjera obavješćivanja potrošača o spornim proizvoda putem tiskanih medija.", zaključuje ministarstvo te dodaje: "Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili, savjetuje se da isti ne konzumiraju."

Pročitajte više