Hoće li bebi Belmini ipak život biti spašen? "Zbog nesposobnosti i bahatluka BiH političara ona može umrijeti!"

Foto: Klix.ba/Facebook

VELIKO zgražanje javnosti izaziva višemjesečni problem oko neizdavanja JMBG brojeva tek rođenih beba u Bosni i Hercegovini. Situacija je kulminirala proteklih dana kad se u centru pažnje našao slučaj tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice koja mora hitno na liječenje u inozemstvo radi presađivanja koštane srži, a to u ovom trenutku, radi birokratskih zavrzlama, jednostavno nije moguće. Roditelji male djevojčice su posve očajni.

Podsjetimo, djeca rođena nakon 12. veljače 2013. Dobivaju tek privremene matične brojeve, kojima mogu ostvariti tek privremena prava zdravstvene zaštite,  ali samo na području Bosne i Hercegovine. Naša kolumnistica Martina Mlinarević Sopta, s užasavanjem je na svom profilu prokomentirala trenutnu situaciju s JMBG brojevima i pozicijom u kojoj se našla malena, bolesna djevojčica, te je zajedno s prijateljima pokrenula apel za sve građane da zaspu nadležne emailovima u kojima se poziva na zdrav razum i spas za curicu.

"Čim se rodiš ovdje, obilježen si. Zapravo, više nisi ni to. Jer ti ne daju ni da budeš broj. A od njihove nesposobnosti, nezainteresiranosti i bahatluka, ovisi život jedne male djevojčice koja je potresla javnost danas. Njezin život i život tko zna koliko još djece, danas/sutra. A budući da smo mi zaista mrtvi glede svega što nam se radi, nadam se da će ljudi bar iz fotelja kao svog "prirodnog revolucionarnog okruženja", učiniti nešto, stoga apeliram da se resorno ministarstvo i sve one nadležne za ovo pitanje zaspe mejlovima koji možda neće ništa promijeniti, ali će zapravo biti vrisak od ludila i nemoći, s poantom da se konačno sredi pitanje JMBG brojeva u ovoj kaljuži koju (jer za bolje ne znamo), ponekad nazivamo i država.", napisala je.

"Jezivo je kad živite u zemlji u kojoj su njezini političari u stanju dovesti ljude pred ovakvu nemoćnu situaciju. Kao što su njihova bahatost i kretenluk doveli roditelje bolesne Belmine u položaj bez izlaza. I još k tome, imaju obraza i muda da se igraju s tom odlukom, govoreći kako ona sigurno neće biti ispoštovana na trenutnoj sjednici. Umjesto, da imaju iole ljudskosti, toj istoj obitelji pruže sve moguće načine brzog transfera do bolnice, oni otežu i igraju se sa životima kao s ping-pong lopticom prebacujući krivicu s jednih na druge. Belmina nema vremena za njihove gluposti i treba reagirati odmah! A to je tek jedno dijete od tisuće njih bez broja. Djeca kojih nema, u zemlji koje nema." - rekla je Martina i još jednom pozvala sve koji mogu da upute svoje zahtjeve nadležnima na sljedeće adrese:

kabinet.ministra@mcp.gov.ba, zorica.rulj@mcp.gov.ba, mirjana.micevska@vijeceministara.gov.ba, amela.mulavdic@vijeceministara.gov.ba

Hoće li Belmina dobiti JMBG od svoje zemlje, ili će joj neka druga ponuditi svoje državljanstvo, samo da ode na operaciju, ostaje nam za vidjeti.

Čini se kako će se situacija ipak riješiti povoljno za svu djecu: Usvojena privremena odluka o JMB!

Naime, za danas je bila zakazana sjednica Vijeća ministara koje je između ostalog, raspravljalo o nastalom kaosu s JMBG brojevima. Iako je još jučer ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao novinarima u Sarajevu da nije preveliki optimist da će na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH biti razriješeno pitanje vezano za jedinstveni matični broj, s obzirom na to da nema suglasnosti unutar BiH i to isključivo zbog političkih stavova, a ne zbog toga što je to teško ustavno ili zakonsko pitanje, čini se kako su se ovaj put ipak usuglasili.


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je privremenu odluku o izdavanju JMB koja važi 180 dana, izjavila je danas novinarima u Sarajevu Mirjana Micevska iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, prenio je reporter agencije Anadolija (AA).

Nakon isteka tog perioda, potvrđeno je, Parlament BiH mora donijeti Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Bh. vlasti, kako se pretpostavlja, popustile su pod pritiskom građana koji su blokirali zgradu institucija u Sarajevu. Donošenje ovakve odluke bh. vlastima je danas u intervjuu za agenciju Anadolija preporučio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Pred zgradom institucija Bosne i Hercegovine, na Trgu Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva danas se okupilo nekoliko desetina građana, roditelja djece rođene nakon 12. veljače ove godine koja ne mogu dobiti jedinstveni matični broj (JMB) i drugih građana koji ih podržavaju.

Grupa je automobilima blokirala ulicu pored zgrade institucija BiH koja vodi prema Vrbanja mostu preko rijeke Miljacke. Građani su tražili od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da odmah usvoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG). Okupljeni roditelji i građani Sarajeva istaknuli su kako neće pustiti ministre da napuste zgradu dok ne usvoje navedeni  zakon.

Na automobilima kojima je blokirana ulica uz zgradu institucija BiH istaknuta je fotografija tromjesečne Belmine Ibrišević, bebe koja hitno mora na presađivanje koštane srži zbog teškog imunološkog oboljenja, ali ne može napustiti zemlju jer ima samo privremeni matični broj. Na fotografijama je natpis "Želiš li biti sudionik u ubojstvu nedužnog djeteta".

Pročitajte više