"Homofrend" godine Dežulović: Pozdravljam vas u ime lezbijske Dalmacije i pederskog Splita!

,

"SVE JE bilo apsolutno savršeno", najbolje je današnji Zagreb Pride opisala bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy koja je dio centra grada prošla zajedno sa sudionicima povorke.

Pod parolom "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san" prema riječima organizatora danas je "paradirao" četiri, a prema podacima policije dvije, tisuće ljudi ali ono što je bilo još važnije od samog broja sudionika je da izvan povorke nije bilo grupa koje bi skandirale homofobne poruke ili, još gore, tukle one koji se bore za svoja prava. Osim jednog pijanog muškarca na Trgu, sve ostalo je bilo "apsolutno savršeno".


Uz bubnjeve, zviždaljke, pljeskanje i vikanje te ples po ulicama Zagreba sudionici su uspjeli poslati poruku da je "ljubav ta koja okuplja i osmišljava obitelj". I građani su ih istinski podržali. Pozdravljali su ih sa prozora zgrada, iz kafića, a neki su se odlučili i priključiti povorci te "podebljati" broj onih koji su vlasti poslali poruku da u društvu ne smije biti "nevidljivih" i "neravnopravnih". Zagrepčani su nakon 11 godina pokazali da su zaista ponosni na tu povorku.

"Mogu se ponositi svi Zagrepčani"

U povorci je bila i bivša ministrica zaštite okoliša, SDP-ovka Mirela Holy. "Drago mi je da nije bilo potrebe za kordonima policije. Drago mi je da nije bilo potrebe za fizičkim zaprekama između građana i građanki te sudionika i sudionica", kazala je Holy za Index te dodala da se nada da će iz godine u godinu sve biti još bolje i da će svi građani dobiti ista prava. Što je bio i cilj Zagreb Pridea, da svi građani imaju ista prava i da LGBT osobe dobije svoje pravo na obitelj.

U povorci je danas bio i saborski zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić. "Lijepo je što se skupilo četiri tisuće ljudi. Lijepo je što nije bilo potrebe za osiguranjem, a nisam čuo niti jedan pogrdan uzvik", ispričao je svoje dojmove Vukšić. "Mogu se ponositi svi Zagrepčani, pokazali smo da smo po tom pitanju pravi europski grad. Postali smo tolerantna sredina", rekao je za Index Vukšić te dodao kako laburisti podržavaju uvođenje registriranih istospolnih zajednica.

Hoće li političari čuti poruke?


"No, postoji još jedna ugroženija manjina, a to je 700 tisuća radnika koji rade u realnom sektoru", kazao je Vukšić te dodao kako je zamolio organizatore Pridea da podrže radnike kada će se oni boriti za svoja prava. Organizatori su sa Zrinjevca danas poslali poruku da žele pravo na brak i obitelj, sada je na političarima da čuju te poruke i promijene zakone.

"To su djeca koja su voljena nevezano uz način na koji su došla na svijet: planiranjem, mogućnostima koje nudi suvremena medicina, usvajanjem ili su rođena u nekim drugim, prijašnjim obiteljima koje smo pokušali/e graditi", poručili su organizatori. Danas je sve bilo "apsolutno savršeno", no ako političari ne čuju poruke tada "savršeno" neće biti za tu djecu koja će rasti u obiteljima koje  "o očima države" još uvijek manje vrijedne.

"Hrvati i Hrvati, topla braćo i sestre"

Dobro raspoloženje na Prideu je "potpalio" i dobitnik za nagradu "homofrenda" godine Boris Dežulović, koji se nije pojavio na primanju nagrade, ali je poslao pismo organizatorima koje prenosimo u cijelosti:

Hrvatice i Hrvatice, Hrvati i Hrvati, topla braćo i sestre!

Drage lezbe i pederi, drage trandže, tetkice, muškače, heterčine, dvocijevke, dvocijevci, biseksualci, biskupi i ostali čudaci, drage gnjide, dragi gnjidci, dragi ovi i oni, malo ovi, malo oni, i ni ovi, ni oni!


Pozdravljam vas u ime lezbijske Dalmacije i pederskog, slobodarskog i policijskog Splita, grada-ljubavnika nepokorenog Zagreba.


Želim vam duboko i iskreno zahvaliti na naslovu homofrienda godine. Pederi su, opće je poznata stvar, najbolji prijatelji, i nije mala stvar biti pederov najbolji friend.


Rado bih stoga bio s vama danas, ali ja sam, nažalost, deklarirani heteroseksualac, i zajedno s tri polugola, dlakava i oznojena muškarca ovog trenutka na kauču čekam današnje utakmice Europskog prvenstva u nogometu. Nadam se da je vaša zajednica dovoljno sazrela, i da ste dovoljno tolerantni i straight-friendly da razumijete naše potrebe.


Pozdravljam i ostale nominirane u izboru za homofrienda godine, jedinom valjda gdje je čast biti u društvu s jednim ministrom u vladi, te zloupotrebljavam na kraju priliku da javno pozovem i nominirane za homofoba godine – pa neka to bude poruka svim hrvatskim homofobima i homoparanoicima - ne okrećite leđa pederima!


Primite tople pozdrave iz moja četiri zida, vidimo se sljedeće godine u Kerumovcu.

Pročitajte više