Hrvatska dobila 430 novih doktora znanosti i umjetnosti: "Stvarajte budućnost!"

Foto: Hina

REKTOR Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš pozvao je danas promovirane doktore znanosti i umjetnosti da preuzmu obvezu utjecaja na budućnost jer je, rekao je, u povijesti odnosa akademske zajednice i vlasti sada vrijeme u kojem treba uspostaviti bitno drugačije odnose.

Obraćajući se novim doktorima znanosti i umjetnosti na svečanoj promociji u Hrvatskom narodnom kazalištu, rektor Bjeliš je govorio o mijenama u odnosima između akademske zajednice i vlasti kroz povijest i ocijenio je kako se nisu ispunila očekivanja da će demokratizacija i uspostava nacionalnog suvereniteta opet dovesti do njihova uzajamna povjerenja.

"Umjesto u arkadiju skladnih odnosa akademije, vlasti, i, ovdje treba dodati, medijske javnosti, danas smo po svemu sudeći u dijametralno suprotnom razdoblju. Danas vlast i suviše često signalizira, a mediji pojačano prenose, kako je spram akademije indiferentna i kako ne vidi kako bi istraživanja mogla, ne generirati razvoj, nego, s obzirom na aktualno stanje zemlje, ukloniti zapreke koje ga već godinama priječe. Umjesto povjerenja sve više dominira nepovjerenje", kazao je.

"Naočale nepovjerenja, kao i naočale neracionalnog povjerenja, lako dovode do iskrivljenih percepcija, tako da nas se sve češće umjesto uspješnima smatra neuspješnima, nekorisnima i nesposobnima, sve do toga da nas se identificira kao jednog od prepoznatljivih uzročnika društvenih i gospodarskih nevolja. Jedino što bi tada preostalo bila bi šok terapija tržištem, kojom će nas se ili uvesti u red ili eliminirati i nadomjestiti onim što će se na državno-kapitalističkom tržištu nametnuti kao uspješnije", rekao je.

"Pred vama je najdragocjenije blago dano čovjeku, vrijeme u kojem imate slobodu stvarati budućnost"


"Pokušao sam s vama podijeliti dojam kako što se tiče istraživanja i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, i ne samo u Hrvatskoj, stvari s kotačem povijesti ne stoje najbolje. Međutim, kotač povijesti ne samo da se na vraća, on se niti ne zaustavlja. Može li se pokrenuti na nov način? Tko će ga i kako pokrenuti? Svi smo suočeni s tim pitanjem, posebno vas četiri stotine novih doktora znanosti koje danas promoviramo", rekao im je Bjeliš.

"Pred vama je najdragocjenije blago dano čovjeku, vrijeme u kojem imate slobodu stvarati budućnost. Kakva će ona biti? Ne znam. Molim vas preuzmite obvezu utjecati na nju. Nije vrijeme za rezignaciju i pasivnost, za bijeg u uređivanje naših malih vrtova. Vrijeme je u kojem se treba uspostaviti nova povijest s bitno drugačijim odnosima akademije i vlasti, kreativnosti i javnosti. Želim da vam u tome radost traženja rješenja nadvlada napore i tegobe s kojima ćete se suočavati", kazao je rektor Aleksa Bjeliš.

Nakon promocije kazao je novinarima kako je danas novim doktorima znanosti i umjetnosti poručio da im neće biti jednostavno u budućnosti i da će se u budućnosti morati puno više angažirati kao odgovorni ljudi tog trenutka i za državu i za zemlju i za gospodarstvo i za sve. "Neće se moći svesti na individualni, samodostatni angažman. Što više njih bude vidjelo opću potrebu za angažmanom, to će i za njih i za državu biti bolje", kazao je Bjeliš.

Danas se promovira 430 novih doktora znanosti i umjetnosti: jutros je promovirano 209, a popodne će ih biti promovirano još 221.

Pročitajte više