"Hrvatska ima odlične uvjete za postati energetski tranzitni centar, ali trebaju vam pametne odluke!

Foto:Guliver Image/Getty Images

POMOĆNICA američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Victoria Nuland ponovila je u petak navečer u Dubrovniku da je Hrvatska "fantastičan saveznik" s kojim SAD usko surađuje na regionalnim pitanjima, transatlantskim i europskim pitanjima, uključujući i Ukrajinu, ali sve više i na pitanju energetske sigurnosti i ambiciji Hrvatske da postane regionalno, tranzitno središte, uz jasnu poruku da je to moguće ostvariti ako donese "pametne odluke".


"Imate izvanredne uvjete, ali da to postanete, morate donijeti pametne odluke", kazala je Nuland nakon završetka rada drugog dana Croatia Foruma, spomenuvši u tom kontekstu pozitivan odnos između Hrvatske i Mađarske spojene dvosmjernim plinovodom te ostale projekte u koje je Hrvatska uključena, od istraživanja obale do LNG terminala.

"Europljani previše plaćaju za energiju"


"Zaista imate priliku postati tranzitni centar za diversifikaciju nabavnih pravaca koji bi dobro došao hrvatskom gospodarstvu, ali predstavljao olakšanje i za susjede", istaknula je Nuland. SAD, dodala je, njeguje duboki interes kada je u pitanju energetska sigurnost u cijelom euroatlantskom prostoru, jednako kao što brine za tradicionalnu i gospodarsku sigurnost.

"Europljani previše plaćaju za energiju", ustvrdila je Nuland.

Američka diplomatkinja još se jednom osvrnula na BiH i za razliku od mnogih koji su na ovom Forumu često spominjali složenost situacije u toj zemlji kao prepreci da krene prema naprijed, Nuland smatra da je rješenje za slijepu ulicu u kojoj se BiH našla vrlo jednostavno.

"Političari bi trebali više raditi na ujedinjenju zemlje i služenju svojim građanima umjesto zadovoljavanja vlastitih interesa. Također treba provesti ustavne reforme i ojačati nacionalne institucije", kazala je Nuland.

"BiH posebno ispao iz fokusa Bruxellesa"


Dan ranije hrvatski premijer Zoran Milanović je na Forumu rekao da je nerealno očekivati promjenu ustava BiH.

"BiH mora naći svoj europski put... S obzirom na posebnost i teškoće kroz koje je prolazila, treba joj pomoći i za nju možda pronaći poseban put u EU", kazao je Milanović, aludirajući da bi u slučaju BiH možda trebalo ublažiti kriterije za članstvo.

"Postavljanje uvjeta BiH da mijenja ustav ne držim realnim", izjavio je premijer, ocijenivši da je BiH od zemalja regije "posebno ispala iz fokusa Bruxellesa".

Pročitajte više