Hrvatska neće od Australije zatražiti izručenje ratnog zločinca Predraga Japranina

Foto: Facebook

HRVATSKO ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da hrvatske vlasti neće Australiji upućivati formalne zahtjeve za izručenjem njihovih državljana zbog ratnih zločina sve dok se ne riješi slučaj Daniela Sneddena, tj. Dragana Vasiljkovića, poznatiji kao kapetan Dragan. To znači da neće tražiti ni izručenje Predraga Japranina koji sretno živi u Melbourneu, prenose australski mediji.

41-godišnji Predrag Japranin koji se od 2000. godine nalazi u Australiji gdje je stekao državljanstvo, od utorka se na zahtjev Hrvatske nalazi na Interpolovoj listi traženih osoba zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa rekao je da Hrvatska čeka da se kroz presedanski slučaj kapetana Dragana vidi konačan stav Australije prema izručenju njihovih državljana. U tom slučaju, za Japranina će vrijediti ista pravila.

Japranin je optužen za ratni zločin jer je 5. studenog 1991. zajedno s još jednim nepoznatim pripadnikom srpskih vojnih formacija iz kuće Kristine Šiftar odveo Marijana Šiftara i Milana Krnjaića, koje je zajedno s Brankom Kovačevićem kojega su odveli s njive, u šumi ubili vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Suđenje u odsutnosti najprije mu je počelo u Sisku, a u međuvremenu je prebačeno na zagrebački Županijski sud.

Australski mediji objavili su dirljivu reportažu o majci ubijenog Marijana, Kristini Šiftar. Japranin je odbio govoriti pred kamerama, ali tvrdi da je nevin. Kaže da nikad nije bio u kući Kristine Šiftar, te da se nije borio na strani srpskih pobunjenika jer ionako zbog invaliditeta nije sposoban za rat.

Japranin u Melbourneu živi sa svojom obitelj, roditeljima i bratom. Ima svoj obrt i trenira nogometni klub svoje kćeri. Tvrdi da su njegova ljudska prava prekršena jer više ne može putovati. Da bi mu se sudilo hrvatska vlada će, prema pisanju australskih medija, od Australije morati zatražiti njegovo uhićenje i izručenje što se očito neće tako skoro dogoditi.

Pročitajte više