Hrvatska protiv EU: Prestanite sankcionirati Rusiju, tjerate nam turiste

Foto: FAH

HRVATSKI veleposlanik u Rusiji, Igor Pokaz, rekao je u intervjuu za agenciju Interfax kako se Hrvatska nada da Europska unija neće uvesti nove sankcije Rusiji. Prema njegovim riječima, Hrvatska je već osjetila posljedice ograničenja Rusiji u vlastitom turizmu.

"Ove godine izdali smo manje viza ruskim državljanima nego prošle godine", rekao je Pokaz te dodao da je još jedan razlog tome i ekonomska kriza.

Iako se protivi novim sankcijama, Pokaz je istaknuo da Hrvatska, kao i ostatak EU, ne priznaje pripojenje Krima Rusiji.

"Hrvatska kao dio Europske unije dijeli jednake principe te ne priznaje pripojenje Krima. Dok god EU ima takav odnos prema Krimu, imat će ga i Hrvatska", rekao je Pokaz.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da Rusija nije dostatno zadovoljila očekivanja za smanjenjem napetosti u Ukrajini. O tome će se raspravljati i na europskom summitu u Bruxellesu gdje Merkel očekuje dogovor o jačoj podršci Ukrajini, ali i nove sankcije Moskvi.

Neke od novih sankcija mogle bi biti u obliku zamrzavanja programa što ih u Rusiji provode Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj.

Pročitajte više