"Hrvatska volontira 2013.": "Ponovno ćemo se potruditi učiniti Zagreb bar na kratko ljepšim mjestom za život"

Foto: VCZ.hr

HRVATSKA mreža volonterskih centara (HMVC) po treći put organizira manifestaciju "Hrvatska volontira!" kojom se želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

"Ove godine kampanjom poručujemo da u ulozi volontera svatko može biti superheroj, jer čak i mali doprinos kojeg nije teško dati volontera može učiniti herojem u zajednici i za onoga kome pomaže. 21. rujna 2013. na Međunarodni dan mira veliki broj pojedinaca, udruga, institucija i tvrtki kroz različite društveno korisne akcije promovirat će volontiranje u svojim zajednicama. Kampanja se simbolično održava na Međunarodni dan mira jer je Mir vrijednost koja za Hrvatsku ima posebno značenje i u čiju su promociju i zagovaranje uključeni brojni volonteri.

Podsjetimo, tijekom prošlogodišnjih kampanja održano je 296 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske. Uz Zagreb, Rijeku, Split i Osijek volontiralo se i u Vukovaru, Đakovu, Kutini, Čakovcu, Sisku, Petrinji te Umagu, Puli, Senju, Makarskoj i brojnim drugim gradovima. Ukupno je sudjelovalo 4172 volontera koji su dali 14820 volonterskih sati u vrlo raznolikim aktivnostima - od rada u pučkim kuhinjama, s beskućnicima do pletenja ribarskih mreža, pružanja frizerskih usluga te osnovnoškolaca koji su ispisivali poruke mira.

Volonterski centar Zagreb povodom kampanje ''Hrvatska volontira!'' poziva sve građane na sudjelovanje u zanimljivim edukacijskim radionicama koje će volonteri voditi u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) i uključivanje u akciju ''Uklonimo govor mržnje!''.

Radionice će biti sljedeće:
1) Kreativna i inovativna radionica o volontiranju,
2) Radionica Statusa M - Budi muško!,
3) Radionica Crvenog križa - pokazne vježbe prve pomoći,
4) Osnove španjolskog kroz pjesme, igre i maštovite recepte!,
5) Orijentalni ples za sve!
6) Djeco, Pričalice vas vode na bajkovito putovanje,
7) Radionica izrade papirnatih aviona.

Pročitajte više ovdje.

Akcijom "Uklonimo govor mržnje" ponovno ćemo se potruditi učiniti Zagreb bar na kratko ljepšim mjestom za život i to na način da na pročelja zgrada, zidova, ulica govor mržnje preoblikujemo u govor mira i pozitive. Natpise ćemo preoblikovati na način da se zamjenom ili dodavanjem nekoliko slova negativna poruka pretvori u pozitivnu. Ako ste u svom okruženju primijetili natpise koji pozivaju na mržnju i krše pravo na dostojanstvo svakog čovjeka, fotografirajte ih i pošaljite nam ih na email volonteri@vcz.hr ili putem Facebooka, ili nas obavijestite na kontakt 098 373 672 do 14. rujna 2013. Više o akciji pročitajte ovdje.

Završna proslava kampanje će se održati u MSU uz međunarodnu multimedijalnu umjetničku instalaciju PaperPlaneProject (www.paperplaneproject.org). Detaljinije o završnici kampanje i događanjima u cijeloj Hrvatskoj informirat ćemo vas idući tjedan", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Volonterski centar Zagreb.

Pročitajte više