Hrvatski učitelji u borbi za zaštitu: Žele da im se status izjednači sa statusom službene osobe

Ilustracija: Shutterstock

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) predao je danas Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) peticiju s 14.774 potpisa članova sindikata da se status učitelja izjednači sa statusom službene osobe, a ministru Željku Jovanoviću poručili su kako mu je ta peticija odlična potpora i neka je iskoristi da bi se "konačno izborio u Vladi za zakon koji će ih zaštititi".

SHU je izvijestio da je uz peticiju predao i pismo u kojemu ministra podsjećaju da su ga o pokretanju peticije pisano obavijestili 5. studenoga prošle godine. Peticiji su se odazvali zaposlenici iz više od 573 škole, ističe sindikat.

"Ministre Jovanoviću, upravo ste Vi osobno javno najavili i obećali da ćete učiniti sve da se status učitelja izjednači sa statusom službenih osoba, primjerice policajaca. To bi u praksi značilo strože i brže kažnjavanje svih onih koji vlastite frustracije nastoje liječiti napadom na učiteljice i učitelje", navodi sindikat u pismu.

Hrvatska javnost, ocjenjuju, odlično je informirana o sve češćim fizičkim napadima učenika ili njihovih roditelja na učitelje u osnovnim školama tijekom cijele protekle godine, a ministra prozivaju da, "koliko im je poznato, nije otišao dalje od te izjave".

"SHU sa svim svojim članovima koji su potpisali peticiju odlična Vam je podrška i iskoristite ju da se konačno izborite u Vladi za zakon koji će nas zaštititi", poručili su ministru Jovanoviću.

"Učitelj bez okrilja i zaštite države je kao da se Vlada zalaže za nepismenost naroda umjesto da je iskorijenimo. Vrijeme je i da se ta materija konačno zakonski uredi s obzirom na to da nemamo novca za tjelohranitelje", ističe SHU i dodaje kako je - kada netko napadne učitelja na radnome mjestu, napao i njegovu obitelj, a "tada je za normalan tijek života zakinuto puno ljudi".

"Naša odgovornost kao najvećega granskog sindikata u Hrvatskoj je ogromna. Radi se o odgovornosti prema zaštiti, statusu i ugledu svih zaposlenih u odgoju i obrazovanju, posebice učitelja. To je upravo ista ona odgovornost koju i Vi imate prema svima nama", zaključuje SHU u pismu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

Pročitajte više