"Hrvatskom Robinu Hoodu" četiri godine zatvora: Provaljivao samo u kuće bogatih

Foto: theerrolflynnblog.com (Ilustracija)

OPĆINSKI kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno je "hrvatskog Robina Hooda", 44-godišnjeg Ivana Benka, osudio na četiri godine zatvora.

Benko je osuđen zbog 18 provala i 11 pokušaja provale. No, ovaj provalnik pljačkao je samo imućne i poznate osobe. Provale je Benko počinio između kraja 2012. i ljeta 2013. godine. Presudom je određeno da Benko u proračun mora uplatiti 38 tisuća kuna, a svojim žrtvama mora platiti 12 tisuća kuna odštete.

Među osobama u čije kuće je Benko provalio su Ninoslav Pavić, Hrvoje Čermak, Dubravko Grgić i Damir Odak. Pokušao je Benko provaliti i u kuću Ive Sanadera u Kozarčevoj, ali to mu nije pošlo za rukom: uhićen je upravo nakon što je pokušao opljačkati bivšeg premijera.

"Nabijem ja pravosuđe i takve kriterije", kazao je Benko kada je nakon presude napuštao sudnicu. Požalio se da su njemu dali četiri godine zatvora dok je "žena koja je godinama radila za vojsku i pokrala MORH za 1,5 milijuna kuna dobila kaznu rada za opće dobro". Benko je najavio da će se žaliti na presudu.

Tijekom istrage "hrvatski Robin Hood" branio se tvrdnjama da je bio frustriran ponašanjem hrvatskih bogataša. Sud je zaključio da Benko, koji je bio branitelj i član "Tigrova", nije tipični lopov, već je kuće bogatih počeo pljačkati u ekscesnom životnom trenutku.

Pročitajte više