Humani genetičar Alfred Kniewald: Najglasniji u raspravi o MPO-u su nekompetentni neprofesionalci koji obmanjuju masu!

HUMANI genetičar i pionir na području asistirane humane reprodukcije Alfred Kniewald očitovao se "o igrama koje prelaze sve granice dobrog ukusa sa zakonom o medicinski pomognutoj oplodnji". Također je iznio kritike na pogrešne i loše koncipirane dijelove zakona. Pismo prenosimo u cijelosti:

Država smo "izuzetne" demokratske slobode u kojoj se uglavnom javne optužbe i uvrede ne sankcioniraju.

Vrlo glasne su diskusije i rasprave kompetentnih, ali još češće nekompetentnih ljudi vezano za novi zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. Potonji naklapaju o valjanosti Zakona o MPO, zagovaraju smiješne, alternativne metode liječenja s kojima je u najboljem slučaju moguće liječiti eventualno 10 posto parova. Takve metode liječenja, rekao bih, potječu iz žablje perspektive neprofesionalaca koji donose nestručne procjene (a ne znam s kojim pravom i hrabrošću) bioloških zbivanja te svojim nekompetentnim izjavama i poluinformacijama obmanjuju i zavode široku masu.

Te iste nestručne, no medijski vrlo eksponirane osobe, po raznim tribinama i u javnosti dijele meni osobno razne epitete kao npr. "predator" te tvrde da svjesno "ubijam" 30 posto živih bića, tj. ranih embrija prilikom odmrzavanja!!! U razvijenim demokracijama bih mogao tužiti ove pojedince za ovakve izjave.

Uistinu sam razočaran u Sustav, u ignoranciju Vlade prema konstruktivnim prijedlozima, dopunama i izmjenama nekih nedorečenih ili pogrešno koncipiranih paragrafa Zakona koje je Ministarstvo zdravlja primilo od struke - embriologa, razočaran sam blasfemijom klera te ekshibicionizmom određenih udruga (I ja sam bio embrij, Hoću tatu i sl.)

"Zakon je preglomazan, 'razvodnjen', nedorečen i tendenciozan!"

Kratki osvrt na predloženi Zakon koji je preglomazan i "razvodnjen" u 63 paragrafa, nedorečen i tendenciozan.


- zakonskom se odredbom određuje broj jajnih stanica koje se smiju oploditi

- određuje se povrat ranih embrija u jajovode (umjesto u maternicu!)

- vraćanje, ne samo sjemena i ranih embrija, već i "jajnih stanica" u maternicu žene, što je nonsens!!!

- "kryo-pohrana", kao nemedicinska usluga pada i dalje na teret poreznih obveznika i na taj način ne obvezuje par u postupku najmanje pet godina, što inače u svijetu nije praksa, tamo se ta usluga plaća

- sam naziv Zakon o MPO je nedorečen; s obzirom na to da se radi o kompleksnom sustavu te suradnji biologa i medicinara, bilo bi ispravno dati mu ime "biomedicinski pomognuta oplodnja - BMPO"

Naveo sam samo nekoliko primjedbi na prijedlog Zakona o pomognutoj oplodnji od sveukupno tridesetak koje je struka - Hrvatska udruga embriologa poslala Ministarstvu zdravlja. Niti jedna od poslanih primjedbi nije uvažena ili uvrštena u konačni prijedlog Zakona o pomognutoj oplodnji koji je jučer bio u Saboru na raspravi, niti se Ministarstvo na iste primjedbe oglasilo na bilo koji drugi način.

S dubokim poštovanjem prema svim parovima na putu prema ostvarenju svojeg najuzvišenijeg životnog cilja - osnivanja obitelji, a prema kojem se očitujem s respektom, ostajem uz srdačan pozdrav.


Alfred Kniewald

Pročitajte više