I Beograd može! Povorka ponosa prošla centrom grada bez incidenata: "Šutnja nas neće zaustaviti"

DANAS je u centru Beograda obilježen Međunarodni dan ponosa. Oko 50-ak pripadnika LGBT populacije uz slogan "Šutnja nas neće zaustaviti" prošlo je centrom Beograda noseći transparente, zastave duginih boja te puštajući šarene balone i tražeći veća prava za gay osobe.  Organizatori su bile udruge civilnog društva: Labris, Žene u crnom, Kvirija i Beograd pride.

Više desetina aktivista prvo je na Trgu Republike držalo transparente kojima su željeli ukazati na položaj u kojemu se svakodnevno nalaze LGBT osobe u Srbiji.  "Bojim se", "Imam pravo na ljubav", "Živim u laži", "Pretukli su me na ovom trgu", "Ne smijem poljubiti svoju djevojku", "Izbacili su me iz kuće", samo su neki od napisa koji su bili na transparentima. Jedan transparenata bio je posvećen LGBT ljudima koji su zbog represije napustili Srbiju ili izvršili samoubojstvo i na njemu je pisalo: "Nisam više ovdje".

Nakon toga, aktivisti su razvili zastavu duginih boja i prošetali Mihajlovom ulicom od Trga Republike do Studentskog trga odakle su pustili balone na kojima je pisalo "Ponosan" i "Ponosna".

Iako iznenađeni, prolaznici u Knez Mihajlovoj ulici kao i gosti okolnih kafića nisu negodovali, stoji u priopćenju organizatora koji dodaju da su neki prolaznici otvoreno mahali i pozdravljali akciju. Pojedini su pitali: "Jel` ovo Prajd?", "Kako ste uspjeli?", "Bravo!".

Skup je osiguravao manji broj policajaca, a protekao je bez incidenata, osim povremenih dobacivanja prolaznika.

"Ovo me čini sretnom, u Srbiji je raspad sistema, pazimo da nas netko ne pogleda poprijeko. Ali ovo su problemi s kojima se susrećemo. Situacija se mijenja, ljudi se boje onoga što je nepoznato, ovako će nas malo bolje upoznati", izjave su LGBT aktivista koje prenosi Slobodna Europa.

Današnja akcija predstavlja kontinuitet aktivističkih grupa da svoja prava ostvaraju u javnom prostoru, neovisno od volje političkih stranaka i državnih institucija.

Organizatori podsjećaju kako se Dan ponosa obilježava u znak sjećanja na pobunu LGBT osoba 1969. godine u New Yorku čime je pokrenut gay pokret u cijelom svijetu.

Pročitajte više