I HNB uvodi ESA 2010 metodologiju: Smanjit će se stanje izravnih stranih ulaganja

Foto: Hina

U TOKU je uvođenje standarda ESA 2010 u statistike koje sastavlja Hrvatska narodna banka.

Kod statistika odnosa s inozemstvom, državnih financija i financijskih računa usklađivanje sa standardom ESA 2010 bit će provedeno do kraja listopada 2014., a kod monetarne i financijske statistike do kraja siječnja 2015. godine, navodi se u priopćenju HNB-a.

Moguća pojava nekonzistentnosti različitih statistika

Zbog toga je, kako navode, tijekom razdoblja od studenog 2014. do siječnja 2015., moguća pojava međusobne nekonzistentnosti različitih statistika HNB-a.

Najznatnija promjena odnosi se na reklasifikaciju dvaju velikih javnih poduzeća iz sektora javnih nefinancijskih trgovačkih društava u podsektor središnje države, što će imati znatan kvantitativni učinak na sve statistike osim na statistiku tekućeg računa platne bilance.

Kod financijskih računa znatan će biti i učinak uvođenja novog sektora "vlastite financijske institucije i zajmodavci", u koji će inicijalno ući dvadesetak trgovačkih društava koja su dosad bila klasificirana kao nefinancijska poduzeća.

Smanjit će se stanje izravnih stranih ulaganja

U statistici odnosa s inozemstvom uvođenje standarda ESA 2010 samo je dio istodobnoga početka primjene nove metodologije.

Pritom će doći do zamjetljivog: smanjenja stanja inozemnih izravnih ulaganja i odgovarajućeg povećanja ostalih ulaganja zbog prebacivanja izravnih ulaganja u hibridnim i podređenim financijskim instrumentima s ekonomskim svojstvima dugoročnog duga kao i ulaganja u "horizontalno povezana" poduzeća u sektoru ostalih financijskih posrednika, s podračuna izravnih ulaganja na podračun ostalih ulaganja, povećanja bruto inozemnog duga RH zbog reklasificiranja posebnih prava vučenja u inozemni dug sektora središnja banka i smanjenja bruto vrijednosti izvoza i uvoza robe zbog preraspoređivanja određenih uvoznih i izvoznih stavki s podračuna robe na podračun usluga ili obrnuto, zaključuje se u priopćenju.
 

Pročitajte više