I Josipović bojkotira ukrajinski summit zbog odnosa prema Timošenko

PREDSJEDNIK Ivo Josipović pridružio se brojnim europskim državnicima koji su zbog tretmana ukrajinske vlasti prema bišoj premijerki Juliju Timošenko odlučiti bojkotirati summit koji se na Jalti održava 11. i 12. svibnja.

"Imajući u vidu okolnosti koje ukazuju na kršenja ljudskih prava u Ukrajini, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlučio je da ne sudjeluje na sastanak na vrhu", priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Podsjećamo, nedolazak na skup dosad su najavili njemački predsjednik Joachim Gauck, češki predsjednik Vaclav Klaus, austrijski predsjednik Heinz Fischer, predsjednik Slovenije Danilo Türk, te bugarski predsjednik Rosen Asenov Plevneliev.

Naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je za HRT da Vlada također razmatra mogućnost bojkota summita, a njezino je osobno stajalište da Ukrajinu zbog odnosa prema Timošenko treba bojkotirati.

Prošloga tjedna u javnost je izašla informacija da su Timošenko fizički napali zatvorski čuvari. Sedmogodišnju zatvorsku kaznu služi zbog zlouporabe položaja, odnosno zbog prekoračenja ovlasti pri sklapanju sporazuma o plinu s Rusijom.

To su suđenje i presuda od strane zapada osuđeni kao politički motivirani. U novome slučaju pokrenutome u ožujku ove godine optužena je za utaju poreza vrijednu desetke milijuna hrivnja (ekvivalentno više milijuna dolara) kada je vodila jednu energetsku kompaniju sredinom 1990-ih. Timošenko sudsku presudu i nove optužbe smatra pokušajem predsjednika Viktora Janukoviča da ukloni najveću političku prijetnju.

Kći bivše premijerke Eugenia ranije je rekla BBC-ju da su ona i odvjetnik vidjeli masnice na njezinu tijelu, a ubrzo su objavljene i fotografije ozlijeđene Timošenko. 

Pročitajte više