I Makedonci na nogama: U sukobima s policijom ozlijeđene četiri osobe!

Screenshot: Al Jazeera Balkans

NEKOLIKO stotina Makedonaca izašlo je danas na ulice Skoplja te se ispred zgrade vlade sukobilo s policijom pri čemu su povrijeđene četiri osobe, prenosi Klix.ba

Makedonci prosvjeduju zbog lošeg životnog standarda, a poručili su da će se Makedoniji dogoditi scenarij gori od onog u BIH ukoliko hitno ne dođe do promjena.

Većinu prosvjednika činili su radnici firmi u stečaju te traže od vlasti da i oni dobivaju mjesečnu naknadu od 120 eura do umirovljenja, javlja Al Jazeera Balkans.

Naime, proteklog tjedna makedonski parlament donio je zakon kojim daje mjesečnu naknadu samo radnicima državnih kompanija u stečaju.

Prosvjednici su pokušali probiti željeznu ogradu i doći ispred zgrade Vlade, ali su ih policajci spriječili te priveli vođu prosvjeda, stečajnu radnicu Liljanu Georgievsku te aktivistu za socijalna prava iz nevladine organizacije "Solidarnost", Vaska Cacanovskog.

"Naše vlasti se ne ponašaju kako mi želimo već poput onih u BiH i Ukrajini. Ako žele svađu, sljedeći put ćemo se pripremiti i doći. Borit ćemo se za naša prava i ne mogu nas zastrašiti", rekla je Georgijevska.

"Ovo je policijska država, nije za narod. Lijepo je njima, uzimaju plaće, a mi nemamo ni za kruh", rekao je jedan od prosvjednika Al Jazeeri.

Nekoliko nevladinih organizacija i oporba, oštro su reagirali na policijsku silu. Helsinški odbor najavio je da će pokrenuti postupke protiv policije.

 

Pročitajte više