I mještani Neuma protiv ratifikacije sporazuma s BiH: Neka dva otočića i vrh Kleka ostanu Hrvatskoj!

Foto:

SARAJEVSKI dnevni list "Oslobođenje", objavilo je danas kako su mještani Neuma protiv ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović prema kojemu bi se Hrvatska trebala odreći dijela teritorija u pelješkom akvatoriju - otočića Mali i Veliki škoj, te vrha poluotoka Klek.

Katastar je krivotvoren

"Ako se škoji dobiju, prema međunarodnom pravu, BiH bi dobila izlaz na otvoreno more, ali Neumljani strahuju da bi se onda pojavile inicijative da se na poluotoku Klek gradi i luka Neumljani su zadovoljni i sadašnjim razgraničenjem s Republikom Hrvatskom" rekao je za Oslobođenje Vinko Sentić, vijećnik u Općinskom vijeću Neuma.

Kao i dio stručne hrvatske javnosti i Sentić kaže da je sporazum Tuđman - Izetbegović nastao temeljem jednog krivotvorenog katastarskog dokumenta iz sedamdesetih godina.

"Kako smo nekada svi bili dijelom iste države, taj dokument ranije nikada nije bio važan za zajednicu. Sada, pak, to dolazi na naplatu. Stav nas Neumljana je da se trebamo držati onoga što su bili dogovorili vlastodršci Dubrovačke i Mletačke republike. Time je BiH dobila samo pristup moru, odnosno teritorij BiH je do obale. Kada bi BiH bila prava država, onda bi bio i opravdan njen interes da dobije izlaz na more. Čini mi se i kako je presedan da se mi iz BiH borimo da naša zemlja nešto ne dobije" izjavio je Sentić prenosi Oslobođenje. Mještani Neuma naglašavaju kako bi u slučaju da sporazum prođe Bosna i Hercegovina dobila izlaz u međunarodne vode.

Luka Klek?

"Ako BiH ne dobije ta dva škoja, onda će ostati ograničena na zatvoreno more u neumskom akvatoriju. No, ako se škoji dobiju, prema međunarodnom pravu, BiH bi dobila izlaz na otvoreno more. Međutim, mi strahujemo da bi se onda pojavile inicijative da se na poluotoku Klek gradi i luka. Neumljani se tomu žestoko protive, a protivit ćemo se toj ideji zasigurno i u budućnosti", zaključio je na kraju Sentić.

Pročitajte više