I njemu, a ne samo njima: Što će predsjedniku Josipoviću povštena mirovina?

ZASTUPNICI laburističke stranke uputili su danas u saborsku proceduru prijedlog "Izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika", prema kojem bi prava predsjednika države bila izjednačena s pravima običnih građana Hrvatske.  Dragutin Lesar, prvi čovjek laburista objasnio je kako bi predsjednička mirovina trebala trebala bi se regulirati općim mirovinskim propisima.

Isti prijedlog kao i prije 6 godina

Lesar je kao bitnu odrednicu svog prijedloga odredio onu da se povlaštene mirovine ne isplaćuju iz sredstavana rednovog miroviskog osiguranja. Isto tako, kritizirao je Vladu Zorana Milanovića koja, kako ističe, još ne pokazuje namjeru da se do kraja obračuna s 13 kategorija povlaštenih mirovina.

"Prijedlog koji će se sutra naći na stolu zastupnika o ukidanju povlaštenih mirovina gotovo je isti kao moj prijedog star šest godina", naglasio je danas pred novinarima Dragutin Lesar zaključivši da se radi o presedanu.

Prije nego što se pojavi u Sabor na stolovima zastupnika s novim prijedlogom Zakona o ukidanju povlaštenih mirovina koje predlaže Vlada bavit će se čak tri saborska odbora i to Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbor za rad i socijalno partnerstvo te Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Ne može povlaštena

Podsjetimo, prema predloženom zakonu Vlade zastupnici u Hrvatskom saboru ostvarivali bi pravo na mirovinu nakon prestanka zastupničkog mandata prema općem propisu o mirovinskom osiguranju, odnosno Zakonu o mirovinskom osiguranju, s time da se na mirovinu saborskog zastupnika ne odnosi odredba članka 1.a Zakona o najvišoj mirovini (da ne može prelaziti dvije najviše određene mirovine).

Pročitajte više