I oni trebaju pomoć: Maura i Marka čekaju teške operacije, blizance Mariju i Rudolfa te malog Tonija skupe terapije

Foto: Facebook

MALENI Mauro Barak te blizanci Marija i Rudolf samo su neka od djece kojima njihovi roditelji pokušavaju pružiti normalan, sretna i zdrav život, ali to ne mogu učiniti sami. Slučaj malene Nore Šitum, koji je podigao cijelu Hrvatsku, ali i ostatak svijeta, na noge, potaknuo ih je da se obrate javnosti za pomoć.

Malenog Maura čeka teška i bolna operacija

"Zovemo se Kristian i Ines (Hrelja) Barak i ponosni smo roditelji dvoje djece, Korina (7) i Mauro (4).

Djeca nam nikada nisu teže bolovala no preko noći je to zamjenio jedan Maurov udarac nogom i fraktura iste. RTG snimke pokazale su patološki prijelom, ciste i fibrom na kosti. No usprkos tome doktori kao i mi roditelji nadali smo se brzom oporavku. Nakon 2 mjeseca provedena u gipsu i mirovanju Maurova nogica nije se počela okoštavati te nas iz dječje bolnice Kantrida šalju u Zagreb na Šalatu. U međuvremenu obilazimo ortopedsku bolnicu u Lovranu kao i privatne klinike u Rijeci. Naposlijetku nam na Šalati potvrđuju tešku dijagnozu Kongenitalna (prirođena) pseudoartroza što znači da kost kada pukne jako teško zacjeljuje odnosno bez teškog i bolnog operacijskog liječenja to nije moguće.



Svjetske studije o toj bolesti ukazuju na jako teško, bolno za dijete i frustirajuće za ortopede, operacijsko liječenje. Kao najteži slučaj, a uz to i vrlo rijedak (1:250 000 djece) u dječoj ortopediji u liječenju zahtjeva iskustvo i što bolje tehnike liječenja kako bi se djetetu umanjila patnja koja je nažalost neizbježna u ovakvim operacijskim zahvatima i mogučnost najgoreg ishoda amputacije noge.


U Hrvatskoj je 10-ak oboljele djece na 30 godina. Među njima je i mala djevojčica Vita Maria Crnko (4) koja je nažalost prošla niz neuspjelih pokušaja liječenja u Hrvatskoj. Roditelji su prošli puno patnje u Hrvatskoj i nekoliko odbijenica u inozemstvu jer se mnogi stručnjaci zbog komleksnosti i težine operacijskog zahvata nisu niti usudili uzimati ovakve slučajeve. Naposlijetku profesor dr. Franz Grill koji radi u medicinskom centru Orthopädisches Spital Speising u Beču u Ausriji vrši uspješan zahvat na nogici male Vite. To je mali korak u dugotrajnom i vrlo zahtjevnom liječenju no velika nada za oporavak male nogice. Poučeni svojim doista teškim primjerom kako bi našem Mauru pomogli smanjiti patnju na što je manje moguće preporučuju nas profesoru dr. Grillu.

Profesor dr. Grill pogledao je Maurove dosadašnje nalaze u Hrvatskoj no zbog nedostatka učinjenih, a neophodnih za operacijsko liječenje i što bolji uvid o stanju i tipu kongenitalne pseudoartroze poslao nas na dodatne pretrage (MR podkoljenice). Nakon učinjenih obavjestiti će nas o operacijskom liječenju i metodi koju će kao najbolje rješenje primjeniti na Maurovoj nogici. Termin operacije ovisi o samoj hitnoći prijema koju ćemo znati tek nakon učinjenog MR, kako on može biti vrlo skoro lakše bi nam bilo kada bi bili financijski spremni.

Da smo uspjeli relizirati kredit u punom iznosu koji je potreban za Maurovo trenutno liječenje, lječili bi svoje dijete i nitko nebi znao za nas i našu bol. Ali ovako smo prinuđeni tražiti i druga rješenja jer su nam troškovi preveliki. Naime iznos prve operacije male Vite iznosio je oko 30 000 eura (točan iznos za našeg Maura znati ćemo nakon procjene profersora dr. Grilla o težini samog zahvata), svaki idući pregled oko 200 eura, put do Beča oko 150 eura, potrebni medicinski pribor za čišćenje rana nakon operacije...

Molimo Vas kao roditelje, dobrotvore, ljude koji su u mogućnosti privatno ili poslovno pomoći nama i našem uvijek veselom djetetu Mauru da pomognu spasiti njegovu nogicu, a nama vratiti vjeru u bolje sutra.

Ako niste u mogućnosti u ovom trenutku pomoći molimo sačuvajte ovaj apel za pomoć jer možda ćete već uskoro biti u mogučnosti, a nama je sada svaka pomoć dobrodošla", apeliraju Maurovi roditelji.

Donacije možete izvršiti na broj tekućeg računa: 2500009-3200540567 otvorenom u Hypo Alpe Adria Bank d.d. na ime Kristian Barak s naznakom Pomoć za malog Maura Barak

Broj žiro računa: 2500009-3104172662
IBAN: HR14 2500 0093 1041 7266 2
SWIFT/BIC CODE: HAABHR22
Ime: KRISTIAN
Prezime: BARAK
Grad: RIJEKA
Držžava: HRVATSKA

Terapija od 20 tisuća eura umanjila bi boli Mariji i Rudolfu

Marija i Rudolf boluju od teškog oblika cerebralne paralize, pri porodu su ostali bez kisika. Splićanka Kristina Vlahović (35), inače farmaceutska tehničarka po zanimanju, punih sedam i pol godina vodi bitku sa institucijama, financijama i sudbinom skrbeći danonoćno o svojim blizancima.

Spoznaja da njezina djeca nikada neće živjeti životom kojim žive zdrava djeca te da nikada neće u školu, postizati uspjehe i biti samostalni, za majku je velik teret. No oni su joj jedina svijetla točka u životu kojoj je namijenila svoju bezgraničnu ljubav i pažnju. Djeca reagiraju na crtiće, pjesmice... a tri puta tjedno primaju tek fizikalnu terapiju održavanja mišića tako da se za ostale dane snalazi i dodatno mora financirati terapiju.



U Beču mogućnost terapije matičnim stanicama kojom bi se obnovile moždane stanice i poboljšala funkcija mozga. No ta nova nada za oba djeteta prema cjeniku austrijske klinike Vienna International Medical Clinic kod dr. Georga S. Kobinija iznosi 20.400 eura, što uključuje lumbalno punktiranje i samo liječenje. Osim cerebralne paralize, dječica imaju i tešku mentalnu retardaciju, epilepsiju, opstipaciju, poremećaj hranjenja, hipotrofiju mišića, gastroezeofagealni refluks kao i niz drugih teškoća, što ih je prikovalo za krevet i zahtijevaju 24-satnu brigu. Od 2008. godine majka blizanaca ima status roditelja njegovatelja temeljem čega prima 2500 kuna mjesečno, ali kako kaže, zbog rupa u zakonu, naknada koju dobiva je jedna.


U akciju pomoći uključila se i ekipa Magareće mlijeko, koja je obećala da će za svaki lajk na svojoj Facebook stranici u veljači darovati po jednu kunu u magarećem mlijeku za Mariju i Rudolfa Vlahovića, budući da je njihova majka u posljednjih nekoliko mjeseci otkrila da upravo magareće mlijeko djeci pomaže i čini ih otpornijima na bolesti.

Žiroračuni za pomoć
2360000-3110565131 kod Zagrebačke banke

Inozemne uplate: SWIFT: ZABAHR2X

IBAN: HR7523600003226963398

Sredstva se mogu uplatiti i na račun zaklade "Kap za slap" iz Splita: 2340009-1110312616 s naznakom "za Rudolfa i Mariju Vlahović".

Marku iz Splita hitno je potrebna operacija srca

"Marko je rođen 23. veljače 2011. godine te mu je neposredno nakon rođenja postavljena dijagnoza srčane greške. Većinu terapija, medicinskih pomagala i didaktičke opreme plaćamo sami, kao i troškove putovanja na kontrole u Zagreb. Zbog iznimno teškog zdravstvenog stanja stručni tim KBC-a Zagreb uputio nas je u Kardioločku kliniku u Linzu, Austrija, na prvu operaciju srca koja je izvršena 2011. godine. Troškove operacija snosio je HZZO.

Oporavak nakon operacije protekao je dobro, no nažalost Markovo stanje se sredinom 2012. godine pogoršalo te je nužna druga operacija. HZZO neće snositi troškove druge operacije u inozemstvu, stoga smo primorani sami prikupiti novac za troškove operacije u iznosu od 24.300 eura. Operacija je planirana za šest do osam mjeseci ove godine, a u slučaju naglog pogoršanja bolesti izvršit će se hitna operacija.


Kako nismo u mogućnosti snositi visoke troškove operacije ovim putem Vas molimo da nam pomognete prikupiti barem dio sredstava", apeliraju Markovi roditelji Anita i Mate Melvan.

Kontakt telefon:
Anita Melvan 091 927-8911
Mate Melvan 091 530-1887
Broj tekućeg računa: 2340009-3212324183 (Privredna banka Zagreb)

Četverogodišnji Toni svakog tjedna mora na kemoterapije

Toni Dražetić rođen je 9.11.2008. godine. U dobi od 4 godine primljen je 19.12.2012. godine u kliniku za dječje bolesti Zagreb, na odjel za solidne tumore. Nakon ultrazvuka bubrega ustanovljeno je da je lijevi bubreg povećan (dužine 8 centimetara), s vidljivom tvorbom promjera 4,3 centimetra.



Opisani proces odgovara Wilmsovu tumoru lijevog bubrega. "Za nas koji ne znamo što to znači, DIJAGNOZA: zloćudna novotvorina bubrega", objašnjavaju na Facebook stranici za pomoć malenom Toniju. Tijekom hospitalizacije Toni je primio četiri bloka kemoterapije, od kojih je jako oslabio te izgubio osjetilo okusa. 21.01.2013. godine napravljen je operacijski zahvat te odstranjen lijevi bubreg, no na području gdje je bio ostalo je 15 posto tumora. Da se tumor ne bi proširio dalje, nakon operacije je određena terapija od 6 mjeseci kemoterapijskog liječenja, koju će Toni primati jednom tjedno.


Tonijeva obitelj je iz Đakova, otac i majka su nezaposleni te im je potrebna novčana pomoć za odlazak jednom tjedno u Zagreb na kemoterapije, lijekove i posebnu hranu za Tonija. Sve ljude dobrog srca mole za pomoć.

Broj na koji možete uplatiti novčanu pomoć:
David Dražetić
PBZ - 2340009 3104215239

A više informacija možete dobiti i na Facebook stranici potpore malom Toniju.

Ako i vi znate neko bolesno dijete kojemu je potrebna pomoć javite nam Vašu priču na desk@index.hr.

Pročitajte više