I sinoć tisuće prosvjednika u Kairu: Razbili barikade oko predsjedničke palače

Foto: AFP

TISUĆE prosvjednika sinoć su se priključili skupovima opozicije i Muslimanske braće na ulicama Kaira.

Opozicijski prosvjednici su razbili barikade oko predsjedničke palače, ali nije bilo nasilja. Egipatski predsjednik je pozvao vojsku da održava sigurnost i vojnicima dao ovlasti uhićivanja civila. Na ulicama Kaira, osobito oko predsjedničke palače, raspoređena je teško naoružana vojska.

Egipat je također zatražio od MMF-a odgodu plaćanja zajma "zbog političkih previranja".

Podsjećamo, egipatske se vlasti pripremaju na nerede koje očekuju zbog održavanja referenduma o novom ustavu koji se održava u subotu. Masovni prosvjedi i neredi događali su se i proteklih dana zbog dekreta koji je predsjednik Mohamed Morsi donio 22. studenog i kojim si je omogućio gotovo neograničene ovlasti. Bijes javnosti je pokušao ublažiti poništenjem nekih dijelova dekreta. Međutim, određeni članovi će ostati na snazi, poput onoga da ni jedno sudsko tijelo više nema ovlasti preispitati ili ukinuti predsjednikove odluke

Jučer ujutro su neidentificirani napadači zapucali na prosvjednike koji kampiraju na trgu Tahrir, a letjeli su i Molotovljevi kokteli. Devet ljudi je ranjeno u ruke i noge, a jedna osoba je ranjena u glavu. Nakon napada su po trgu raspoređena policijska vozila, javlja BBC.

Pročitajte više