I zagrebački HDZ za prodaju Gradskih ljekarni, ali ne po svaku cijenu

Ilustracija: Shutterstock

ZAGREBAČKI HDZ podržava privatizaciju Gradskih ljekarni, ali ne po svaku cijenu, već po modelu prema kojem bi se odabrao dobar strateški partner iz branše, a Grad Zagreb bi zadržao 25-postotni kontrolni vlasnički paket.

"Podržavamo ideju privatizacije, ali nam je važna i cijena, a neformalno iskazana cijena od 100 milijuna kuna za pola vrijednosti gradskih ljekarni ispod je normalne, te očekujemo da konačna prodajna cijena značajno premaši taj iznos", istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Dražen Bilokapić.

Iako u Javnom pozivu za iskazivanje interesa nije naznačena minimalna vrijednost za 50 posto vlasništva Zagrebačke ljekarne, mediji pišu da je riječ o iznosu od 100 milijuna kuna, kažu HDZ-ovci i pitaju se tko je i po kojoj metodi procijenio tako skroman iznos.

Kada se uzme u obzir da je godišnji prihod Gradskih ljekarni 330 milijuna kuna, zalihe robe su 35 milijuna, većina od 37 ljekarni u vlastitom je poslovnom prostoru, ima zadržanu dobit od 180 milijuna kuna, a 33 milijuna uložili su u novi galenski i analitički laboratorij, jasno je zašto već sada postoji veliki interes kupaca, kažu u HDZ-u.

"Zdravstvenoj ustanovi Gradske ljekarne Zagreb su 2006. već prenesena osnivačka prava na Zagrebački holding koji je trgovačko društvo, što je bilo protivno tadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a sve to je na neki način bilo pokazatelj da će se ići prema privatizaciji", ustvrdio je HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Ivan Čelić.

Izmjene Statuta Gradske ljekarne po kojem osnivač daje četiri člana, a ostaje samo jedan predstavnik radnika, nisu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti jer se radi o zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, pa tražimo od Ministarstva zdravstva da pošalje inspekcijski nadzor u ustanovu, poručuju HDZ-ovci.

Neozbiljno je, ističu, od gradonačelnika Milana Bandića koji aktivno vodi kampanju za gradonačelnika Hrvatske, da licitira s kupnjom Imunološkog zavoda u koji treba uložiti 200 milijuna kuna, dok s druge strane rasprodaje obiteljsko srebro - Gradske ljekarne koje nikada u povijesti nisu podizale bankovne kredite, nemaju nikakvih kreditnih zaduženja i posluju pozitivno.

U Zagrebu, primjerice, preko 80 posto ljekarni je u privatnom sektoru, a tako je i na nacionalnoj razini pa nastaje problem jer privatne ljekarne ne naručuju skupe lijekove, obzirom da HZZO plaća tek nakon 250 dana, ističu u HDZ-u.

Pročitajte više