IS pustio otete Turke, Erdogan uvjerava da nije plaćena otkupnina: "To je diplomatski uspjeh"

Ilustracija: Hina

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da za oslobađanje turskih talaca koje su u iračkom gradu Mosulu oteli džihadisti Islamske države (IS) nije plaćena nikakva otkupnina već da je ono bilo rezultat diplomatskih i političkih pregovora.

Turska obavještajna služba u subotu je u Tursku vratila 46 talaca nakon više od tri mjesece provedenih u zatočeništvu IS-a u tajnoj spasilačkoj operaciji, kako ju je nazvao Erdogan.

"Pregovori oko materijalnih sredstava uopće nisu dolazili u obzir... To je diplomatski uspjeh", rekao je turski predsjednik uoči odlaska na zasjedanje Opće skupštine UN-a.

Reuters je, pozivajući se na turske sigurnosne izvore, objavio da su taoci oslobođeni u noći na subotu u mjestu Tel Abyad na sirijskoj strani granice s Turskom, kamo su bili prebačeni iz sirijskog uporišta IS-a Raqqe. Pojedinosti operacije spašavanja nisu objavljene.

Erdogan je izjavio i kako je na summitu NATO-a u Walesu s američkim predsjednikom Barackom Obamom i drugim saveznicima u Sjevernoatlantskom savezu razgovarao o uspostavi tampon zone na granici sa Sirijom.

Pročitajte više