Idući tjedan odluka o optužnici protiv Kirina u aferi Fimi media

Foto: FAH

ZAGREBAČKI Županijski sud idući će tjedan odlučiti hoće li potvrditi ili odbaciti optužnicu protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina u slučaju Fimi media.

Po riječima njegove odvjetnice Višnje Drenški Lasan optužno vijeće danas je počelo razmatrati optužnicu, a odluka bi trebala biti poznata u utorak 1. listopada.

Bivšeg ministra koji se nakon odlaska iz vlade vratio na dužnost gradonačelnika Virovitice Uskok tereti daje od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

MUP je izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora, tvrdi tužiteljstvo.

Bivšeg "prvog policajca" se tereti i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom.

Uskok smatra da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, ali i da nije razmotrio mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama pri čemu se mogla dogovoriti znatno niže cijena od cijene koju je ponudila Fimi media.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

U Uskoku tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za 7,3 milijuna kuna.

Kirin je jedan od čelnika državnih institucija i tvrtki čiji su postupci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi izdvojeni od suđenja u kojemu je na optuženičkoj klupi bivši premijer Ivo Sanader i njegova bivša stranka.

Pročitajte više