Ilegalno izvještavali: Dvoje francuskih novinara pritvoreno u Indoneziji pod optužbom da surađuju sa separatistima

Foto: freewestpapua.org

INDONEZIJSKE vlasti pritvorile su dvoje francuskih novinara nakon njihova izvještavanja o separatističkom pokretu u regiji Papui, a bez da su imali valjanu novinarsku vizu, prenosi France24.

Novinari se nalaze u pritvoru od 6. kolovoza, a uhićeni su u hotelu u Wameni sa troje pripadnika separatističke skupine Pokret oslobođenja Papue.

Glasnogovornik lokalne policije Sulistyo Pudjo Hartono kazao je da 40-godišnjem Thomasu Dandoisu i 29-godišnjoj Valentine Bourrat prijete kazne do pet godina zatvora i 500 milijuna rupija (42.000 američkih dolara).

U "normalnim uvjetima" strane novinare zbog ilegalnog izvještavanja iz Papue jednostavno deportiraju, ali to sad nije slučaj.

Naime, Thomas Dandois i Valentine Bourrat su se našli pod optužbom da su francuski aktivisti koji surađuju sa separatistima: "Zabrinuti smo da su francuski aktivisti dio plana stvaranja nestabilnosti u Papui. Rekli su nam da su inozemni novinari, ali nastavljamo s istragom tko su Valentine i Thomas i koja je svrha njihova dolaska".

Policija je novinarima zaplijenila audio i video snimke te mobitele.

Dvoje novinara u Indoneziji je snimalo dokumentarac za TV postaju Arte, kazao je glasnogovornik Francuskog veleposlanstva u Jakarti za AFP.

 

Pročitajte više