Imenovana četiri nova suca Vrhovnog suda, među njima i kum potpredsjednika DSV-a

Foto: Ilustracija

DRŽAVNO sudbeno vijeće imenovala je četiri nova suca Građanskog odjela Vrhovnog suda. Iz Splita će put Zagreba predsjednik Županijskog suda Ante Perkušić, dok ostali neće morati mijenjati adresu. Povjerenje je ukazano Darku Milkoviću i Slavku Pavkoviću sa Zagrebačkog županijskog suda te Ljiljani Hrastinski Jurčec s Visokog trgovačkog suda.

Miljević ispao nakon razgovora

Svi izabrani kandidati osim Pavkovića imali su 150 bodova. Bolje od njega bio je plasiran Branko Miljević, bivši član DSV-a iz vremena Ante Potrebice. Pavković je, čini se, ostavio znatno bolji utisak na razgovoru budući da je izbacio iz igre Miljevića.

U Splitu je poslove sudske uprave preuzeo zamjenik predsjednika Zoran Matulović. No, ne bi trebao dugo voditi sud budući da će se o Perkušićevom nasljedniku odlučiti već idući tjedan. Za prvu fotelju splitskog suda natječu se sutkinja istrage Ljiljana Stipišić, Bruno Klein sa Kaznenog te Marijan Miletić s Građanskog odjela.

Kumske i obiteljske veze

Imenovanje Darka Milkovića bilo je pod posebnom pažnjom medija jer je u kumskim vezama s potpredsjednikom DSV-a Draženom Jakovinom. Logično, Jakovina se izuzeo glasanja, no mnogi smatraju da je to bio tek tehnički detalj koji nije odlučivao o ničemu.

Slično je bilo lani kada je za sutkinju Općinskog suda u Zagrebu imenovana kćer predsjednika DSV-a Ranka Marijana. Ni on nije sudjelovao u glasanju, no Janja Marijan Žaben svejedno je imenovana za sutkinju, i to na sjednici kojoj je predsjedao potpredsjednik Jakovina.

Slučaj Kalambura

Milkovića su spominjali i zbog slučaja nesuđene direktorice Fonda za zaštitu okoliša Sanje Kalambure koju je ministrica Mirela Holy imenovala unatoč optužnici za malverzacije sa sredstvima Fonda i šteti od 400 tisuća kuna. Holy je tvrdila da će optužnica biti odbačena, a skandal je izbio nakon što se otkrilo da je Kalambura od suda dobila potvrdu da se protiv nje ne vodi kazneni postupak. Utvrdio se nenamjerni propust službenice. Uz Kalamburu optužen je i Milkovićev otac Božo, u inkriminiranom razdoblju pročelnik Općine Perušić. 

Pročitajte više