Index doznaje: Državne milijune za kobilje mlijeko Pavićevim partnerima dao je i Vinko Mladineo



ANTUN CRLENJAK i Davor Vlajčević koji su uz još tri osobe uhićeni zbog spornog kredita Fonda za razvoj i zapošljavanje od 14 milijuna kuna za nepostojeći projekt kobiljeg mlijeka, dobili su novac od države i preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, doznaje Index. Riječ je o državnoj agenciji koju je vodio još jedan dobar poznanik Uskoka i bivši stanovnik Remetinca - Vinko Mladineo.

> Uhićeni Pavićevi partneri izmuzli od države 14 milijuna kuna za projekt kobiljeg mlijeka

> Ministarstvo gospodarstva prijavilo DORH-u tvrtku Vilinske poljane!

> Index doznaje - Država je pomogla u rasturanju Kamenskog: Vilinskim poljanama milijuni za uzgoj pastuha


Index je u posjedu Ugovora o korištenju sredstava Fonda za "Uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka na posjedu Golubevec", kojeg su u ožujku 2009. godine potpisali direktor Fonda Mladineo i direktor tvrtke Eko Grad Crlenjak. Ugovor je bio težak 1,2 milijuna kuna, a riječ je o zajmu na pet godina s rokom počeka od dvije godine.

Crlenjak se u ugovoru obvezao da će projekt uzgoja konja dovršiti do konca rujna 2010. godine, a kao osiguranje kredita Crlenjak je trebao dostaviti deset bjanko mjenica te dvije zadužnice od kojih je jedna morala biti od milijuna kuna, a druga od pola milijuna kuna.

Osiguranje zajma - dvije livade


No, ugovor o zajmu promijenjen je dva puta. Prva izmijena bila je u listopadu 2009. godine, kada je u ugovor uneseno da će 1,2 milijuna kuna biti utrošeno u pripremne, zemljane, armiračke i krovopokrivačke radove na izgradnji objekta za uzgoj konja.

Drugi dodatak je puno zanimljivi jer uključuje i hipotekarnog dužnika, odnosno tvrtku Vilinske poljane u kojoj je danas suvlasnik Ninoslav Pavić. Drugi dodatak potpisan je u siječnju 2010. godine, a potpisali su ga Crlenjak, Vlajčević i Mladineo.

U tom drugom dodatku kao osiguranje zajma od 1,2 milijuna kuna Vlajčević je dao u zalog dvije livade u Matejčevu od 177 i 1773 metara kvadratnih površine. Vlajčević je te livade kupio devet mjeseci prije od privatne osobe za 175 tisuća eura.

DORH za sada ne tereti Mladinea za kobilje milijeko

Podsjetimo, Državno odvjetništvo je utvrdilo da farme konja nikada nije bilo, već da se novac umjesto da je novac raznim fiktivnim ugovorima doznačavan drugim tvrtkama, uključujući i Kamensko.

No, Državno odvjetništvo, za sada ne tereti Mladinea za ovaj, do sada javnosti nepoznat, ugovor.

Pročitajte više