Index doznaje: Policija tereti Linićevog najboljeg prijatelja za prevaru od 46 milijuna kuna

Foto: Goran Kovačić/Pixsell, Index

ČETIRI godine nakon što je kazneno prijavljen zbog navodnih bespravnih radnji kod kupnje tvrtke-kamenoloma IGM Tounj, Jozo Kalem, poznati riječki tajkun i jedan od najboljih prijatelja ministra Slavka Linića (dvojac zajedno slavi Nove godine u Dubaiju te plovi jahtom po Jadranu), još uvijek izbjegava optužnici. Na upit u kojoj su fazi izvidi o slučaju IGM Tounj, kojeg smo u prosincu prošle godine poslali na adresu Županijskog i općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, još uvijek nismo dobili odgovor. Pa čak ni onaj uobičajeni da "izvidi traju". U izjavi za Index, Jozo Kalem tvrdi da su protiv njega hajku vodili HDZ i kadrovi te stranke u karlovačkoj policiji kojoj je nakon 2012. smijenjena uprava. Uvjeren je kako će državno odvjetništvo odbaciti prijavu jer je iskonstruirana od bivših vlasti.

No, u sadašnjoj upravi PU karlovačke dobili smo potvrdu da se kriminalističko istraživanje protiv Joze Kalema proširuje jer je u međuvremenu protiv njega podnesena nadopuna ranije kaznene prijave, i to nakon svjedočenja karlovačkog poduzetnika Vlade Rožića, vlasnika tvrtke Modibit d.o.o. Iako Kalem za Index napominje da poduzeće "Modibit" nema veze s njegovim preuzimanjem tvrtke IGM Tounj, sudeći po kaznenoj prijavi to nije baš tako.

Oštetio je Modibit za 46 milijuna kuna!

U prijavi se navodi da je Jozo Kalem dana 16. rujna 2009. godine kao direktor trgovačkog društva RI-MOST d.o.o. (ranije RI-PETROL d.o.o.), s ciljem da za svoje trgovačko društvo ostvari znatnu protupravnu imovinsku korist, sastavio i potpisao Ugovor o ustupu (cesiji) tražbine prema društvu IGM-TOUNJ d.d., ovjeren kod Javnog bilježnika Marije Grozdanić - Dekleva dana 15. rujna 2009., te bez prethodnog dogovora i suglasnosti ustupitelja trgovačkog društva MODIBIT d.o.o. Samobor, Sv. Ane 87, prenio tražbinu društva MODIBIT d.o.o. prema društvu IGM-TOUNJ d.d. u iznosu od 46.254.167,84 kuna na tvrtku primatelja RI-MOST d.o.o. za iznos od 17.900.000,00 kuna bez saznanja i suglasnosti Vlade Rožića i njegovog društva MODIBIT d.o.o., a što je Vlado Rožić saznao nakon 05. travnja 2013. godine od stečajnog upravitelja TD-a MODIBIT d.o.o. Damira Mikića. Navodi se i da je Jozo Kalem u poslovnim knjigama društva RI-MOST d.o.o. proknjižio ovo potraživanje prema društvu IGM TOUNJ d.d. u korist društva RI-MOST d.o.o. i time povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa i na taj način pribavio društvu RI-MOST d.o.o. protupravnu imovinsku korist u visini od 17.900.000,00 kuna, oštetivši društvo MODIBIT d.o.o. za iznos od 46.254.167,84 kuna.

Također se navodi da je dana 09. studenog 2009. godine kao direktor trgovačkog društva RI-MOST d.o.o. (ranije RI-PETROL d.o.o.), s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoje društvo doveo Vladu Rožića kao direktora TD-a MODIBIT d.o.o. u zabludu da potpiše Sporazum o nagodbi s društvima IGM-TOUNJ d.d. i RI-MOST d.o.o. o podmirenju iznosa od 22.000.000,00 kuna lažno prikazavši da će isplatiti društvu MODIBIT d.o.o. potraživanje u iznosu od 22.000.000,00 kuna pri tome kao osiguranje plaćanja izdao 22 bjanko zadužnice društva RI-PETROL d.o.o. svake na iznos od 1.000.000,00 kuna te ih je isti dan deponirao kod Javne bilježnice Snježane Plavetić u Karlovcu, od koje bilježnice je Vlado Rožić dana 10. svibnja 2010. godine preuzeo 17 bjanko zadužnica svaka na iznos od 1.000.000,00 kuna iz razloga što sukladno čl. 2. Sporazuma o nagodbi nije preuzeto dugovanje društva MODIBIT d.o.o. prema HRVATSKOJ POŠTANSKOJ BANCI d. d. u iznosu od 17.000.000,00 kuna te je Vlado Rožić ovih 17 bjanko zadužnica predao FINI Ispostava Rijeka 08. veljače 2011. godine radi naplate s poslovnih računa društva RI-MOST d.o.o. kojem je Jozo Kalem tada promijenivši ime iz RI-PETROL d.o.o. u RI-MOST d.o.o. prenio imovinu na svoje drugo trgovačko društvo RI-PETROL (bivše ISTRA-PETROL d.o.o.), kojem je promijenio ime u RI-PETROL d.o.o., a koje zadužnice nisu naplaćene do današnjeg dana iz razloga ne postojanja novčanih sredstava na računima društva RI-MOST d.o.o., oštetivši na taj način Vladu Rožića za iznos od 17.000.000,00 kuna za koje je jamčio HRVATSKOJ POŠTANSKOJ BANCI d.d..

Od strane stečajnog upravitelja TD-a MODIBIT d.o.o., Damira Mikića izuzeta je poslovna dokumentacija iz koje je, tvrde u policiji, vidljivo da odgovorne osobe društva MODIBIT d.o.o. nisu bile upoznate niti su dogovarale taj poslovni događaj, a sukladno čemu isti nije niti evidentiran u poslovnim knjigama TD-a MODIBIT d.o.o., niti je od strane TD RI-MOST d.o.o. izvršeno plaćanje iznosa od 17.900.000,00 kuna, već se u konto kartici - kupac TD IGM Tounj d.d. i dalje nalazi potraživanje prema ispostavljenoj robi od strane društva MODIBIT d.o.o..

Od strane stečajnog upravitelja TD-a IGM TOUNJ d.d. u stečaju, Borisa Debelića policija je pribavila poslovnu dokumentaciju iz koje je vidljivo da je odgovorna osoba TD-a IGM TOUNJ d.d. dana 11. lipnja 2010. godine u analitičkoj kartici - dobavljač RI-MOST d.o.o. Rijeka navodno nezakonito proknjižila iznos od 46.254.167,84 kuna, na osnovu interne temeljnice od 11. lipnja 2010. godine.

Na temelju naprijed navedenoga kroz poslovne knjige društva IGM Tounj d.d. navodno je nezakonito zatvoreno dugovanje društva IGM Tounj d.d. prema društvu MODIBIT d.o.o.. Prema sadašnjoj analitičkoj kartici dobavljača IGM TOUNJ d.d. u stečaju, sastavljano po stečajnom upravitelju društva Borisu Debeliću, vidljive su otvorene stavke dugovanja prema TD-u MODIBIT d.o.o. u iznosu od 18.334.349,75 kuna. U policijskoj prijavi tvrdi se i da je između navedenih društava TD IGM Tounj d.d. i TD-a RI-MOST d.o.o. tijekom 2009. godine došlo do poslovnog događaja, kupoprodaje nekretnina u vrijednosti od 103.000.000,00 kuna, gdje se TD IGM Tounj d.d. pojavljuje kao prodavatelj, a koji poslovni događaj je bio predmet istraživanja ove PU, koje je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave protiv Joze Kalema i TD-a RI-MOST d.o.o.

Nakon, evidentiranja lažnog poslovnog događaja kojim je TD RI-MOST postalo vjerovnikom TD-a IGM Tounj d.d. i to lažnim otkupom potraživanja od strane TD-a MODIBIT d.o.o., temeljem navodno nevjerodostojne i nezakonito sastavljene i uporabljene Izjave o prijeboju broj 47 od 11. lipnja 2010. godine između društva IGM Tounj d.d. – ispred kojeg je isto potpisala tadašnja direktorica društva Ankica Petračić  i TD-a RI-MOST d.o.o. – ispred kojega je isto potpisao Jozo Kalem, te temeljem naprijed spomenutog fiktivnog Ugovora o ustupu od 16. rujna 2009. godine, TD IGM TOUNJ d.d. i TD RI-PETROL d.o.o. (sada RI-MOST d.o.o.) fiktivno prebijaju međusobna potraživanja, djelomično, odnosno u iznosu od 46.254.167,84 kuna.

Isto je provedeno i kroz pomoćne knjige društva IGM Tounj d.d. i to na konto kartici – kupac TD RI-MOST d.o.o. tako što je na dan 11. lipnja 2010. godine djelomično zatvoreno potraživanje društva IGM Tounj d.d. i to za 46.254.167,84 kuna u odnosu na ukupni dug od 103.000.000,00 kuna.  

Policija sumnja da je otkupu duga prethodio cijeli niz nezakonitih radnji, a ovih dana održani su i zajednički sastanci s državnim odvjetništvom u Karlovcu kako bi se istražne radnje privele kraju.

Mogućnost Kalemovog ulaska u vlasništvo IGM Tounja otvorila se nakon što je ova tvrtka nagomilala milijunski dug prema samoborskom "Grič Petrolu", a Kalem preuzeo to dugovanje. Ubrzo je Kalem s dotadašnjim vlasnikom IGM-a Ivanom Pađenom dogovorio kako će tvrtku sa svim nekretninama, vrijednom 20-godišnjom koncesijom za kamenolom i svih 350 radnika preuzeti njegov "Ri Petrol" tako da to "preklopi" s dugovanjem "Grič Petrolu". Kupoprodajni ugovor, sklopljen u lipnju 2009. godine, predviđao je da će Kalem dignuti kredit na 103 milijuna kuna od čega će zatvoriti sve IGM-ove obveze – prema "Grič Petrolu", odnosno tada već sebi samome, prema radnicima i brojnim drugim vjerovnicima poput Hrvatske poštanske banke.

Kao vlasnik se, prema aneksu ugovora, trebao uknjižiti tek nakon dizanja tog kredita i podmirenja svih vjerovnika. No, to nije učinio već je, kako tvrdi policija, prevario službenicu Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Ogulinu, te se unaprijed upisao kao bezuvjetni vlasnik svih IGM-ovih nekretnina.

Pročitajte više