Index doznaje: Sud u istom danu potvrdio dvije različite optužnice DORH-a protiv Stipe Gabrića Jamba!

Screenshot: YouTube

OPĆINSKI SUD u Metković potvrdio je 14. svibnja ove godine dvije optužnice DORH-a protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jamba i to zbog dva odvojena slučaja. Da su optužnice prihvaćene,  službeno nam je potvrđeno na Općinskom sudu u Metkoviću.

Slučajevi stari desetak godina

Riječ o optužnicama za kaznena djela počinjena 2003, 2004. i 2005 godine, a riječ je o aferi "suša" i aferi prodaje turističkog naselja Klek o kojima je pisao Index.

U slučaju suša Jamba se tereti za zloporabu ovlasti, a prema optužnici tereti ga se da je oštetio proračun za više od četiri milijuna kuna. Na račun grada Metkovića stiglo je 5.592.367 kuna kako bi se isplatila šteta, a građanima Metkovića isplaćeno je 1,38 milijuna kuna. Jambo ostatak novca nije vratio u proračun već ga je temeljem fiktivnih ugovora zadržao. Optužnica tereti  i gradskog pročelnika za gospodarstvo Milorada Dodiga.

Optužnica DORH-a temeljila se na iscrpnom izvještaju policije, a koje je sadržavalo 104 zahtjeva građana za obeštećenje dok je isplaćeno gotovo 1,4 milijuna kuna. Ostatak iznosa Jambo je prikazao kao prijavu štete od suše za 166 građana. Većina njih bili su zaposlenici njegove privatne tvrtke, a navodno nemaju nikakvo zemljište, a niti su upisani u Poljoprivredni upisnik, odnosno nisu imali pravo na odštetu.

Istraga trajala devet godina

Detalji optužnice otkrivaju da se od osoba čija su imena dodana na popis primatelja novčanih naknada zatraženo da se odreknu tog novca u korist grada Metkovića. Oni su to i napravili pa je tako Jambo protuupravno zadržao oko četiri milijuna kuna državnog novca.


Kaznena prijava za slučaju "suša", datira od 4. kolovoza 2004. godine. Valja naglasiti kako je istraga protiv Jambe za slučaj suša zaustavljena čudnom odlukom Županijskog suda u Dubrovniku 2005. godine. Tri godine kasnije tu odluku poništio je Vrhovni sud pa je istraga opet krenula. Gabrić je u međuvremenu postao saborski zastupnik HSS-a pa je DORH morao skinuti imunitet. No, koalicijom Sanaderova HDZ-a i Friščićeva HSS-a dugo vremena nitko nije spominjao istragu i prijavu protiv Jambe.

Ponovno je aktualizirana početkom 2013. godine od strane DORH-a da bi je sud u Metkoviću napokon prihvatio prije desetak dana.

Sud u Metkoviću prihvatio je i optužnicu protiv bivšeg direktora metkovske tvrtke "Razvitak" Ante Lozića i  Jamba koji je tada bio u dvostrukoj ulozi. Gradonačelnika Metkovića i direktora tvrtke "Jambo d.o.o.". Optužnica ih tereti da su, gospodarskim zlouporabama, na razlici prodajne i stvarne vrijednosti nekretnina Gabrićevoj tvrtki stekli nezakonitu korist od oko 42,5 milijuna kuna.

Jambo: Mačku o rep!

Optužnicom ih se tereti da su u drugoj polovici 2003. te početkom 2004. u Metkoviću sklopili kupoprodajni ugovor za nekretnine Turističkog naselja Klek po cijeni znatno nižoj od tržišne. U toj je transakciji, kažu u tužiteljstvu, tvrtka "Jambo d.o.o." na razlici prodajne cijene i stvarne vrijednosti nekretnine stekla nezakonitu imovinsku korist veću od 42,5 milijuna kuna. Za ovo kazneno djelo Kaznenim zakonom je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.


"Ove i druge optužnice tužiteljstvo može objesiti mačku o rep", rekao je Jambo početkom ove godine kada je DORH objavio da je protiv Jamba podigao optužnicu za Klek.

No, s obzirom da je sud u Metkoviću prihvatio optužnicu, Jambo će se napokon naći u sudnici. I to za dva različita slučaja.

Gabrić: HDZ je lokomotiva

Gabrić se pojavio ovog tjedna na konferenciji za novinare, no o optužnicama nije pričao. Na konferenciji, koja se održala 26. svibnja u prostorima HDZ-a u starom gradu, sudjelovali su i saborski zastupnik Frano Matušić, župan Nikola Dobroslavić i predsjednik HDZ-a Dubrovnik Mato Franković.  Njima su se pridružili i predstavnici koalicijskih stranaka Ivan Šimunović (HSP dr. Ante Starčević) i Stipe Gabrić Jambo (HSS), a bila je riječ o rezultatima izbora za europarlament.

"Pomeli smo sve. HDZ je lokomotiva, a mi smo vagoni i ovo je tek početak ove sjajne koalicije", zaključio je Jambo sada član HSS-a. No, čini se da će mu politička karijera sada morati stati.  

 

Pročitajte više