Index vam otkriva koliko zarađuju gradonačelnici: Neki lažu da su volonteri, samo Bandić zarađuje preko 18 tisuća kuna!

Foto: Hina, Davor Javorović/Pixsell, Ilustracija: Index

NAKON što je metkovski gradonačelnik Božo Petrov otkrio kako ima plaću od tek 3,600 kuna pokušali smo istražiti koliku zapravo imaju plaću gradonačelnici u Hrvatskoj. Umjesto izjava gradonačelnika da primaju "mizernu plaću" ili javnih objava da su "volonteri", iznos plaća gledali smo imovinskim karticama koje su prijavili vodeći ljudi hrvatskih gradova. Iznenađenja je bilo mnogo. Od "volontera" koji primaju mjesečno po 7,9 tisuća kuna naknade, pa do onih koji se javno predstavljaju kao volonteri, a primaju punu plaću kao gradonačelnici.  

Rekorderi Bandić, Duspara i Baldasar

Ako je vjerovati gradonačelnicima, iako je do prije pet godina prosječna plaća gradonačelnika iznosila 19.500 kuna, danas se plaćom iznad 18 tisuća kuna može pohvaliti samo Milan Bandić. Prvi čovjek Zagreba prijavio je da njegova mjesečna plaća iznosi 18,251 kuna. Prema imovinskoj kartici na drugom mjestu nalazi se gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara koji je prijavio 17,8 tisuća kuna plaću, a krug onih koji primaju plaću iznad 17 tisuća kuna zatvara Ivo Baldasar gradonačelnik Splita s 17,5 tisuća kuna. 

Iznad 16 tisuća kuna primaju još čelnice i čelnici Pule, Siska, Osijeka, Požege, Varaždina i Svete Nedjelje. 

Ako izuzmemo gradonačelnike volontere, odnosno one koji za svoj rad primaju naknade, ispod 10 tisuća kuna plaće imaju Ante Dabo iz Novalje i to 9.200, Tomislav Paunović, iz Hrvatske Kostajnice 9.020,96, Ivica Nikolić iz  Kutjeva  8.350,16,  Antonia Jozić iz Pleternice s  7.051,16 kuna te Petar Krmpotić iz Gospića s  5.233 kuna.
 
Volonteri gradonačelnici sa 7,9 tisuća kuna naknade
 
Postoji cijeli niz gradonačelnika koji se prema imovinskoj kartici vode kao volonteri gradonačelnici, no naravno to ne rade sasvim besplatno. Većina ih se odrekla gradonačelničke plaće u korist one zastupničke, a mnogi od njih primaju naknade od 3 pa sve do 7,9 tisuća kuna.
 
Kao volonteri vode se Marijan Škvarić iz Lepoglave (naknada 4,7 tisuća kuna), Branko Hrg  iz Križevaca (Sabor), Milorad Batinić iz Ivaneca (Sabor), Davor Miličević iz Županje (Sabor), Željko Lacković iz  Đurđevca (naknada prima u svojem odvjetničkom uredu), Dinko Burić iz Belišća (Sabor),  Darinko Dumbović iz Petrinje, Kristijan Rajšel iz Čabra, Zoran Vinković iz Đakova (Sabor), Hrvoje Koščec iz  Sv. Ivan Zeline (naknada 4 tisuće kuna), Božidar Kalmeta iz Zadra (Sabor), Ivan Hanžek iz Zaboka (naknada 7,9 tisuća kuna), Branko Kutija iz Benkovca (Sabor), Zvonimir Dragun iz Iloka (naknada 4 tisuća) , Stanko Majdak iz Zlatara (naknada 4,1 tisuća) , Željko Lacković iz Đurđevca, Branka Juričev Martinčev iz Vodica (Sabor), Goranka Štefanić iz Varaždinskih Toplica (naknada 5,9 tisuća kuna), Nada Turić Đurić iz Kraljevice (Sabor)  te Tonka Ivčević s Komiže (Sabor). Željko Sabo prijavio je u imovinskoj kartici kako je volonter s gradonačelničkom naknadom od 4,5 tisuća kuna. 
 
Isto tako u imovinskim karticama vlada pravi kaos. Neki od aktualnih gradonačelnika vode se kao zamjenici, a za mnoge ne postoje iznosi godišnjih i mjesečnih primitaka za gradonačelničko mjesto. Neke jednostavno nismo uspjeli naći poput dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića. Nepoznati su i iznosi plaća za gradonačelnike Vinka Kapelina s Korčule, Ivana Šipića iz Trilja, Stipe Velića iz Dugog Sela, Ante Župana iz Obrovca, a nema ni Iva Mihaljevića iz Opuzena.
 
Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić naknadno nam je dostavio podatke o svojim primanjima. Mjesečna bruto plaća iznosi 19.202,50 kn, a mjesečna plaća u neto iznosu 12.143,20 kn.
 
 
 
 

 

Pročitajte više