Indija odbacila ključni patent, umanjila cijenu lijeka za hepatitis C tisuću puta

Screenshot: YouTube

INDIJA je odbacila ključni patent za učinkovit lijek protiv hepatitisa C i tako otvorila put za generičke tretmane bolesti koji su do tisuću puta jeftiniji nego u Americi, javlja TechDirt.

Ured za patente je odbio zahtjev tvrtke Gilead, a dalekosežne posljedice odluke ponajbolje ilustrira priopćenje Liječnika bez granica:

"Gilead je oralni lijek, kojeg su regulatori u SAD-u odobrili u studenom 2013. godine, američkom tržištu ponudio s cijenom od 84,000 dolara po tretmanu ili 1,000 dolara po tableti, što je izazvalo globalnu raspravu o cijenama lijekova. Istraživanje Sveučilišta u Liverpoolu je pokazalo da se lijek 'sofosbuvir' može proizvesti uz značajno manje troškove i da bi tromjesečno liječenje moglo koštati tek 101 dolar."

TechDirt ističe da navedeno nudi dobru ideju o profitu kojeg ostvaruju pojedine farmaceutske tvrtke uz ocjenu da je on neumjeren čak i ako se dobronamjerno prihvate potencijalni troškovi razvoja.

Odluku Indije je prokomentirala i nezavisna ženevska publikacija koja prati intelektualno vlasništvo (Intellectual Property Watch) s ocjenom da je "vrlo strog pristup" Indije u suštini korektan.

"Pogled na odluku pokazuje da propisi indijskog zakona nastavljaju zaustavljati zahtjeve za patente ako oni ne pokažu dovoljno noviteta, inovativnosti i ako su subjekt protivljenja".

Pročitajte više