Indonezijska poslovna delegacija u posjetu Osijeku: Hoće li osječka zračna luka postati veliki centar za prijevoz roba iz Indonezije i Kine u srednju i istočnu Europu?

Foto: Dragan Matić/Cropix

U OSIJEK stiže poslovna delegacija Indonezije. Zanima ih ulaganje u osječku zračnu luku preko koje planiraju snažnije trgovački povezati Indoneziju i Kinu s Europom.

U Hrvatskoj ovog tjedna boravi Sumadi Kusuma, vlasnik Global Putra International Grupe, indonezijske korporacije čija se vrijednost procjenjuje na šest milijardi dolara. Tvrtka koja se primarno bavi logistikom i prijevozom iskazala je interes za koncesijom nad Zračnom lukom Osijek. Plan im je preko slavonske metropole uspostaviti važan put roba iz Indonezije i Kine u srednju i istočnu Europu, ali i otvoriti kanal za distribuciju hrvatskih proizvoda na tržite od 1,7 milijardi ljudi.

Resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić s njima se sastao u četvrtak. "Osim Zračne luke Osijek, zainteresirani su i za Luku Rijeka te Luku Ploče. Ulaskom u EU Hrvatska je postala interesantna za istočno azijske kompanije", komentirao je uoči ovotjedne sjednice Vlade ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić interes ulagača za osječki aerodrom kojeg Vlada planira specijalizirati za cargo promet.

I on je ovog ljeta bio u Indoneziji i razgovarao s tamošnjim biznismenima. Jedno od zvučnijih imena je indonezijska nacionalna kompanija Garuda, zainteresirana za Croatia Airlines.

Pročitajte više