Inicijativa "Ja ne plaćam" priprema otpor ZET-ovim poskupljenima: Hoćete li se pridružiti akciji?

SLOBODNI Filozofski na svojoj je internet stranici pozvao na bojkot ZET-a, odnosno na poduzimanje akcija kao odgovor na nedavna poskupljenja javnog prijevoza u Zagrebu. Sve zainteresirane su pozvali na sastanak inicijative "Ja ne plaćam", koja će se održati danas u 18 sati na Filozofskom fakultetu.

"Povećanje cijena javnog prijevoza u gradu Zagrebu još je jedan udar na javno dobro i životni standard građana – slobodno kretanje gradom postalo je pravo za koje se moramo ponovno boriti! Odlazak radnika na posao i učenika u školu postaje privilegija koju si mogu priuštiti samo rijetki; umirovljenici, nezaposleni i studenti svedeni su na status društvenih parazita! Financijsko ograničavanje dostupnosti javnog gradskog prijevoza većini njegovih dosadašnjih korisnika čin je kojim gradska vlast pretvara prijevoz do radnih mjesta, zdravstvenih ustanova i obrazovnih institucija u kategoriju luksuza, ignorirajući pritom notornu činjenicu da smo mi javni prijevoz već platili – kroz postojeće poreze i prireze", stoji u manifestu inicijative.

"Riječ je o još jednom od poteza vladajućih struktura, na lokalnim i državnim razinama, koje provode pod krinkom tzv. "mjera štednje" i "krpanja proračunskih rupa", a zapravo su financijski udar na najšire skupine stanovništva kojim se dokida jedan od konstitutivnih elemenata socijalne države. Javna dobra postaju usluge čija dostupnost ovisi o razini prihoda njihovih korisnika – uvođenje participacija u zdravstveni sustav, komercijalizacija školstva, dizanje cijena javnog prijevoza i komunalija samo su neki od simptoma takve politike. Krajnji je pak cilj te politike privatizacija cjelokupnog javnog sektora, kao i ostataka realnog sektora koji je ostao u vlasništvu države čime se narodu oduzimaju njihovi resursi što posljedično dovodi do već sad vidljivog povećanja osnovnih troškova života koji pogađaju najugroženije. Odluka gradske vlasti u tom je kontekstu samo još jedan od udara na osiromašene, nezaposlene, umirovljenike, radnike i studente", objašnjava se u manifestu.

Inicijativa "Ja ne plaćam" svoj je proglas završila sljedećim pozivom: "Potaknuti pozitivnim primjerima građanskih akcija naroda Španjolske, Grčke i Švedske pozivamo i vas da se građanskim otporom zajedno suprotstavimo odlukama gradske vlasti, ali i politici mjera štednje uopće. Za krizu nismo krivi mi! I zato odbijamo platiti!"

Pročitajte više