Inicijativa "Nisam vjernik": Smanjuje se broj katolika, hvatamo korak s Europom

Foto: Arhiva

GRAĐANSKA inicijativa "Nisam vjernik" zadovoljna je porastom broja deklariranih nevjernika, ateista i agnostika, što su pokazali rezultati popisa stanovništva.

"Ateisti i agnostici su ovim popisom postali druga najveća 'vjerska' zajednica u Hrvatskoj, a ujedno i najbrže rastuća. Raduje nas činjenica da se sve više ljudi usudi javno afirmirati stav da je čovjek stvorio boga, a ne bog čovjeka", stoji u priopćenju inicijative "Nisam vjernik".

I dalje, međutim, upozoravaju da je popis izveden i osmišljen krajnje nestručno i tendenciozno, od namjerne terminološke nepreciznosti preko navođenja samo jedne vjeroispovijesti na formularu do ponašanja samih popisivača, što je sve išlo u prilog povećanju broja katolika.

"Zato nas posebno raduje da se unatoč tome broj deklariranih katolika smanjio - kako apsolutno, tako i relativno prema ukupnom broju stanovnika", stoji u priopćenju.

"U padu broja katolika Hrvatska, zemlja u kojoj vrh Katoličke crkve nerijetko glumi veće katolike od Pape, se pridružila nizu civilizacijski naprednih europskih i svjetskih zemalja. Primjerice, prošlogodišnji popis stanovništva u Ujedinjenom kraljevstvu pokazao je porast broja ateista za 10 posto. Rezultati popisa u Hrvatskoj pokazuju da i naša zemlja polako ali sigurno hvata korak s Europom", tvrde iz inicijative Nisam vjernik.

Pročitajte više