Inspekcija u škveru: Radnici se razišli, sutra ujutro ponovno se okupljaju ispred ulaza

Foto: Hina

INSPEKCIJA rada danas je došla u Brodosplit provesti nadzor dokumentacije, a inspektor je predložio da svoje izjave o događajima u škveru mogu dati i radnici koji prosvjeduju, izvijestio je stotinjak prosvjednika ispred ulaznih vrata predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Na Matijaševićev poziv, nakon spoznaje da inspekcija provodi nadzor dokumentacije u Brodosplitu, okupljeni su se radnici poslijepodne razišli i najavili da će se sutra ujutro ponovno okupiti ispred ulaza.

"Zvao me šef inspekcije rada koja obavlja nadzor u Brodosplitu. Traže svu papirnatu dokumentaciju o postupanjima poslodavca", rekao je Matijašević izvješćujući prosvjednike o razgovoru sa šefom inspekcije rada. Pritom je podsjetio da su sindikati danas zbog pokretanja disciplinskog postupka protiv dijela radnika zatražili inspekcijski nadzor u Brodosplitu.

"Taj disciplinski postupak je po nama nezakonit", ustvrdio je Matijašević.

Kako je rekao, inspekcijski nadzor će "potrajati" te će pet-šest radnika u nazočnosti svojih sindikalnih povjerenika moći dati iskaz inspekciji. Skupina prosvjednika će sutra ujutro inspekciji dati iskaz o zbivanjima u Brodosplitu, a u toj su skupini i predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić te povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić.

Napominjući nekoliko puta kako sindikati smatraju da je poslodavac, predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak postupio protuzakonito, Matijašević je istaknuo kako se traži da mu se, uz pokretanje prekršajnog postupka, „naloži obustava disciplinskog postupka i vraćanje svih radnika na posao“.

"To bi, onda, značilo da vrijeme koje radnici nisu radili jer im nije omogućen rad mora biti plaćeno kao da su radili", dodao je Matijašević.

Nazočne radnike Matijašević je pitao tko je od njih u petak dobio pisanu odluku o disciplinskom postupku, a oni su mu jednoglasno odgovorili: "Nitko." Nekoliko je puta ponovio kako su događaji u prošli petak predmet nadzora inspekcije rada pošto je tog dana skupini radnika onemogućen ulazak na posao.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić izjavio je kako će skupina radnika i njihovi sindikalni predstavnici "sutra inspekciji reći istinu jer je ono što se dogodilo nezakonito".

Zaiskrilo na porti

Iza 11 sati zaiskrilo je na porti Brodosplita. Frenki Laušić, glasnogovornik Tomislava Debeljaka, protjeran je nakon verbalnog obračuna sa sindikalnim čelnicima Zvonkom Šegvićem i Ozrenom Matijaševićem.

"Cijelo jutro sam bio s njima i onda je odjednom došao Matijašević i kazao radnicima da nitko više sa mnom ne razgovara. Nisam siguran zbog čega, ali mislim da je u pitanju moja izjava novinarima kako suspendirani radnici ne mogu sudjelovati u pregovorima s Upravom. Ne znam u čemu je bio problem jer su to sindikalisti i od mene čuli deset minuta ranije. Nakon Matijaševića, došao je Šegvić i verbalno me napao. Zaletio se prema meni, djelovalo mi je kao da će me udariti. Spriječili su ga drugi radnici. Otišao sam nakon što mi je jedan radnik kazao da odem s porte", kazao nam je Laušić te potvrdio kako je u Brodosplit ušla u inspekcija rada. Posljednji put su bili u škveru početkom rujna kada su se kontrolirali ugovori o radu.


"Tada su dali pozitivno mišljenje", podsjetio je Laušić.

Objašnjenje za događaje s glasnogovornikom DIV-a potražili smo i od sindikalnih čelnika.

"Cijelo jutro provocira ljude i onda je dao izjavu da će biti sastanka sutra ali bez suspendiranih radnika. Rekao sam mu da se makne i pozvao ljude da više ne razgovaraju s njime. Nikakvog sukoba nije bilo, sve je ostalo na verbalnom. Laušiću ne fali ni dlaka s glave", kazao nam je Matijašević.

"Pozdravljam dolazak inspekcije. Uvjeren sam da će ustanoviti protuzakonitosti. Nakon toga, vidjet ćemo što će biti. Prekršajni postupak, nalaganje obustave suspenzije... Ako se Debeljak ogluši, tražit ćemo hitnu reakciju nadležnog suda", kazao je Matijašević.

Okupljanje je počelo oko 6 sati

Radnici Brodosplita jutros oko 6 sati počeli su se okupljati ispred ulaza u to brodogradilište izražavajući nezadovoljstvo odlukom uprave da dijelu radnika odredi mjeru suspenzije "zbog sudjelovanja u nelegalnoj obustavi rada". Sindikalisti su pozvali Državnu inspekciju u škver jer smatraju da su suspenzije nezakonite.

"Ovo su radnici koji su sms porukama obaviješteni o suspenziji. Riječ je o nezakonitoj mjeri koja nije predviđena Zakonom o radu, u kojem postoje druge dvije mjere - upozorenje pred otkaz ili otkaz", rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Joško Franić.

Nezadovoljni radnici stoje ispred ulaza u brodogradilište, a među njima je i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević te predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH -IS) Vedran Dragičević.

Pokraj njih, odlazeći na posao, prolaze oni radnici brodogradilišta protiv kojih nije pokrenuta suspenzija.

Okupljanje protječe mirno, a primjetna je nazočnost više policajaca ispred ulaza u Brodosplit.

Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Grupe DIV, koja je vlasnik Brodosplita, rekao je u petak novinarima da je "zbog sumnje u sudjelovanje u nelegalnoj obustavi rada i nasilnim radnjama pokrenut disciplinski postupak protiv 254 radnika i njihovo udaljavanje s rada".

Matijašević pozvao Državni inspekorat da obavi nadzor

Čelnici Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević i Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević danas su dostavili pisani zahtjev Državnom inspektoratu da obavi nadzor primjene propisa iz područja rada u Brodosplitu, a tekst zahtjeva pročitan je suspendiranim radnicima koji su se okupili ispred ulaza u brodogradilište.

"Pozivamo Državni inspektorat da sukladno svojim ovlastima zasnovanim na zakonu izvrši nadzor primjene propisa iz područja rada, te za učinjene prekršaje pokrene prema poslodavcu i odgovornim osobama prekršajne i druge odgovarajuće postupke", navodi se u zahtjevu koji su zajedno potpisali Matijašević i Dragičević. Od Državnog inspektorata zatražili su hitno postupanju te da ih obavijesti što su poduzeli.

Tekst zahtjeva Matijašević je pročitao radnicima ispred ulaza u Brodosplit kojima je zabranjen ulazak u poduzeće, a kojih je u trenutku čitanja bilo oko stotinu. Iako očekuje dolazak inspektora u Brodosplit, Matijašević je poručio: "A ako ne dođu, onda nam i ne treba državna inspekcija".

Prema navodima u zahtjevu, poslodavci Brodosplita su počinili prekršaj odredbi Zakona o radu jer su dijelu zaposlenih radnika onemogućili pristup na radno mjesto, odnosno mjesto na kojem obavljaju poslove iz ugovora o radu. Radnici kojima je zabranjen ulaz u prostore poslodavca su, po navodima poslodavca, "suspendirani" o čemu je veći broj (od ukupno 250 radnika kojima se brani ulaz) o tome obaviješten SMS porukom, navodi se u zahtjevu. U zahtjevu se navodi da je takvo postupanje poslodavca Brodosplita suprotno odredbi Zakona o radu, a da tzv. "suspenzija" nema uporišta u tom zakonu, a nije ni obrazložena.


Matijašević je izvijestio da je zahtjev dostavljen u Državni inspektorat u Zagrebu glavnoj inspektorici Boženi Vrbanić, te područnoj jedinici Državnog inspektorata u Splitu.

Iz uprave Brodosplita i danas se radnicima protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, odnosno suspenzija šalju poruke da se o njima izjasne te da će se pravne službe i razne komisije sastati i obrađivati "svaki taj slučaj", rekao je Matijašević i ponovio da radnici ne trebaju ispunjavati takve poruke i zahtjeve Uprave. Dodao je kako je na radnicima da ipak sami odluče o tome, ali im je i poručio: "Ne padajte na lijepak".

Matijašević smatra da se vjerojatno ni danas neće moći organizirati kvalitetna proizvodnja jer radnici koji su ispred ulaza u poduzeće i ne mogu ući u njega čine "srce proizvodnje" u splitskom škveru.

Odbacio izjave Debeljaka o alkoholu u ormarićima

Odbacio je izjave predsjednika Uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka objavljene proteklog vikenda u medijima da je u radničkim ormarićima u škveru pronađeno dvije tone alkohola.

"Najodlučnije odbacujem takve Debeljakove navode da je pronađeno dvije tone alkohola i sasvim sigurno to je laž, jer da nije laž, onog trenutka kada je, kako Debeljak kaže, nalazio taj alkohol, onda bi sasvim sigurno njegova velika usta javnosti to obznanila", rekao je Matijašević pozvavši Debeljaka da "ne vrijeđa više radnike".


Osim toga, istaknuo je, garderobni ormarići u Brodosplitu su privatna svojina radnika i ne može ih se pregledavati bez prisustva radnika jer je to protuzakonito. "Alkohol stanuje u Brodosplitu kao i bilo kojem dijelu hrvatskog društva - ni više ni manje, ali sasvim sigurno to nije dvije tone", kazao je Matijašević.

Rekao je da su nezadovoljni radnici i danas spremni na sastanak s poslodavcem. Na pitanje novinara što bi oni zahtijevali na tom sastanku, Matijašević je odgovorio da bi zahtjevi bili: kako se smatra da disciplinski postupci nisu ni pokrenuti jer ni u čemu nisu utemeljeni, jamstvo poštivanje kolektivnog ugovora i obveza da se od tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadrobrod u roku od 10 dana dostavi izvješće o kontroli provedbe kupoprodajnog ugovora.

"Ono što me posebno interesira jest iz kojeg izvora su podijeljene otpremnine u Brodosplitu i jesu li sredstva koja su doznačena od Vlade kao vlastiti doprinos u restrukturiranju poduzeća trošena namjenski", kazao je Matijašević.

Novinarima je odgovorio da se ne slaže s izjavom ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka po kojoj je on, kako je naveo Matijašević, s Debeljakom razgovarao o poslu, a da ga kolektivni ugovor ne zanima. "Kolektivni ugovor ga itekako treba zanimati jer je obvezna stavka kupoprodajnog ugovora", poručio je Matijašević.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić izjavio je da je spreman raskinuti svoj ugovor ako bi to bilo u interesu Brodosplita . "Ako bi se tako omogućio povratak radnika na posao, neka to bude moja žrtva. Ja ću ostati na ulici, ali mislim da radnici zaslužuju da ih se vrati na posao", rekao je Šegvić.

 

Pročitajte više