Interventna policija razbila radničku blokadu splitske trajektne luke: Trajekti s kašnjenjem plovili prema otocima

Foto: Hina

KAO ŠTO je bilo i najavljeno, jutros nešto iza 7 sati počela je blokada splitske gradske luke. Blokirali su je radnici Trajektne luke, koncesionara koji privezuje i odvezuje brodove, koji se žale na, kako kažu, preniske tarife koje im je odredila Lučka uprava Split.

Trajektna luka trenutno nema koncesiju jer je poništena u sudskom postupku.

Prvobitno su prosvjednici, kako su pojasnili, imali namjeru blokirati isplovljavanje brodova na pristaništima Sv. Duje i Sv. Petar, ali je uplovljavanje s njih jutros preusmjereno na carinsko pristanište. Prosvjednici su se zato okupili kod carinskog gata.

Nesmetano uplovili, ali su im prosvjednici blokirali isplovljavanje

Blokada je započela uplovljavanjem Jadrolinijinog trajekta Tin Ujević iz Starog Grada u splitsku gradsku luku. Brod je nesmetano uplovio i privezao se te su putnici i vozila nesmetano izašli iz trajekta, međutim radnici Trajekte luke Split su potom blokirali pristup trajektu i nisu dozvoljavali njegovo isplovljavanje prema Hvaru.

Najavili su da će jednako biti i s ostalim trajektima koji tijekom dana budu pristizali u luku - moći će uploviti, ali neće moći isploviti.

No, policija je nešto iza 10 sati dala nalog prosvjednicima da "očiste" prometnicu, odnosno lučko područje, nakon čega su propuštena vozila na trajekte za Stari Grad i Supetar pa su isplovili s par sati zakašnjenja.

Takav rasplet bio je očekivan jer policija jedina ima ovlasti izvršiti deblokadu, kako su nam jučer pojasnili ravnatelj Lučke uprave Milan Blaževski te lučki kapetan Davor Vidan.

Prosvjednici su nakon toga naveli kako blokada nije gotova i krenuli u dogovore o daljnjim akcijama.

Policija prosvjednike natjerala da i Hrvata puste prema Braču

Nova blokada uslijedila je uskoro - zbog blokade prosvjednika nije na vrijeme isplovio ni trajekt Hrvat koji je prema Supetru trebao isploviti u 12.30 sati.

U Jadroliniji su tada kazali da je blokada privremena i da se nadaju kako će ubrzo biti omogućen ukrcaj putnika i vozila te isplovljavanje trajekta za Brač.

Policija je ponovno naložila prosvjednicima da propuste vozila i putnike tako da je Hrvat isplovio put Supetra sa petnaestak minuta zakašnjenja.

Prosvjednici nam kažu da od blokada neće odustati, izabrat će još neki trajekt za blokadu, ne zna se samo koji i kad.

U luku je poslana i interventna policija s nalogom da razbije blokadu.

"Uprava zloupotrebljava radnike i tako vrši pritisak na Lučku upravu, iznose se laži i neistine"

"Uprava trgovačkog društva zloupotrebljava radnike i tako vrši pritisak na Lučku upravu, Ministarstvo i pravosuđe. Iznose se laži i neistine, podaci o tarifama lako su provjerljivi i ne odgovaraju navodima prosvjednika. Ispričavamo se putnicima, ali Lučka uprava za ovu današnju situaciju ne snosi nikakvu odgovornost", kaže Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave Split.

Blokirani bili trajekti za Brač i Hvar

Ante Mrvica, koordinator Jadrolinije, kazao je da su ranije jutros imali dva isplovljavanja za Brač i Šoltu koja su prošla bez problema, no problemi su se javili oko 8 sati kad je trebao započeti ukrcaj vozila na trajekt za Hvar.

Oko 8 sati pred ogradom, stotinjak metara od trajekta, zaustavljeno je 20-ak dostavnih vozila koja su se trebala ukrcati na trajekt za Hvar. Iako je koordinator Mrvica bio uvjeren da će brod uspjeti isploviti bez problema, radnici Trajektne luke bili su odlučni da ustraju u blokadi.

Tako je trajekt koji je u 8.30 sati trebao isploviti prema Starom Gradu na Hvaru satima ostao vezan u splitskoj luci, a isto se dogodilo i s trajektom za Supetar na Braču. Upitno je i bilo i isplovljavanje trajekta za Vis.

Prosvjednici su tijekom jutra najavljivali da će možda blokirati još koju liniju ako ocijene da je to potrebno.

Kolona vozila koja je čekala na ukrcaj oko 9 sati protezala se cijelom lukom u dužini od 300 metara. U koloni se našlo i nekoliko autobusa s gostima s Dalekog Istoka.

"SOS za Trajektnu luku Split"

Radnici Trajektne luke su blokadu organizirali na nekoliko gatova, a izvjesili su i transparente s natpisima "SOS za Trajektnu luku Split", kakav nose i na majicama, te "Ploviti se mora, ali i živjeti se mora".

U splitsku gradsku luku, kako je najavljeno, stiglo je nekih 20-ak policajaca koji osiguravaju red i mir. Ondje se nalazi i 20-ak zaštitara.

Zasad sve prolazi mirno i nema nikakvih neugodnih situacija, no pitanje što će biti tijekom dana jer pretpostavlja se da će otočani i svi oni koji plove trajektima prema otocima biti prilično nezadovoljni ovom blokadom.


Pročitajte više