Iračani na Facebooku upozoravaju sunarodnjake da ne dolaze u Finsku

Ilustracija: Izbjeglice u finskom prihvatnom centru/FAH

KORISNICI popularne iračke stranice na Facebooku objavljuju poruke o svojim migrantskim iskustvima u Finskoj, a jedan od posljednjih postavljenih videozapisa snimljen pametnim telefonom prikazuje tri Iračana kako svojim sunarodnjacima poručuju na arapskom:

"Ako mislite doći ovamo, nemojte! Mi već razmišljamo o tome da se vratimo u Irak. Mi žalimo što smo došli ovamo. Mi smo bili u krivu! Mi smo platili velike iznose za ništa," kažu Ali, Kadar i još jedan Ali u videu u kojem se žale na nedostatak odjeće, visoke cijene, male obroke u prihvatilištima i gotovo nikakve prilike za zaposlenje.

U drugom videu koji privlači pažnju je muškarac s imenom Mustafa koji stoji ispred centra za prihvat izbjeglica Kaarlenkatu u Helsinkiju.

"Puno je bolje živjeti u Iraku," kaže. "Tamo je opasno, ali neka tako bude. Ja se definitivno vraćam, radije ću umrijeti u svojoj zemlji. Ovdje je jednostavno užasno. Sigurno je i dostupne su sve vrsti stvari, ali mi se gušimo."

Stranica na kojoj su objavljeni videozapisi ima 200,000 sljedbenika iz Iraka i drugih dijelova svijeta, navodi YLE.

Prema posljednjim podacima, Finska će ove godine najvjerojatnije završiti u recesiji, a sindikati su tijekom vikenda održali velike prosvjede zbog uvođenja mjera štednje.

Pročitajte više