Irak vrlo značajno potencijalno tržište za Hrvatsku: Prilika za Crobus, Đuru Đakovića, Munju, HS Produkt, Eurocabel...

Foto: FaH/Denis Cerić

POTPREDSJEDNIK Vlade Branko Grčić i ministar industrije i mineralnih resursa Republike Irak Ahmed Naser Deli Al-Karbooli sastali su se danas u Banskim dvorima. Potpredsjednik Grčić istaknuo je da je ovo, na neki način, formalizacija početka jedne plodonosne suradnje na gospodarskom planu. Podsjetio je da je Irak pretrpio političku krizu i rekao je da je to danas zemlja u kojoj se događa intenzivna obnova, a ono što je u fokusu jest obnova gospodarstva.

"Gospodin Al-Karbooli će se ovih dana sa svojom mnogobrojnom delegacijom sastati i sa vodstvima šest naših velikih firmi koje će potencijalno moći odgovoriti na određene zahtjeve i pitanja vezana za suradnju na konkretnim projektima, kako u isporuci određenih roba i usluga tako i na obnovi industrijskih postrojenja i objekata u Iraku", rekao je Grčić.

To će biti prvi korak u razvoju jedne aktivne i proaktivne suradnje, naglasio je Grčić i rekao da će se u idućem razdoblju i institucionalizirati. "To naravno podrazumijeva osnivanje veleposlanstva Iraka u RH, što je u tijeku. Isto tako idemo i prema osnivanju jednog stalnog Povjerenstva koje će biti međuvladino povjerenstvo koje bi radilo na razvoju gospodarskih veza i odnosa. Krajnji cilj nam je uspostaviti i hrvatsko iračku odnosno iračko hrvatsku gospodarsku komoru", istaknuo je potpredsjednik Vlade.

Republika Irak vrlo je značajno potencijalno tržište ne samo za Hrvatsku već i druge zemlje, rekao je Grčić i najavio da će se razgovori nastaviti. "Ovih nekoliko dana će biti održani susreti i obilasci tvrtki: to su i tvrtke s kojima postoje konkretni potpisani ugovori poput Crobusa, a bit će razgovori i u Đuri Đakoviću, Munji, HS Produktu, Eurocablu, Ziegler i drugi".

Irački ministar industrije i mineralnih resursa Ahmed Naser Deli Al-Karbooli nije skrivao zadovoljstvo sastankom. "Irak treba obnoviti pogotovo nakon 2003. i treba puno uložiti truda, a očekujem da će nam u tome pomoći naši prijatelji na čelu s Hrvatskom", rekao je irački ministar Al-Karbooli i naglasio da pomoć očekuju u edukaciji iračkog kadra i izgradnji infrastrukture.

Ministar Al-Karbooli je rekao da je irački budžet za iduću godinu oko 130 milijardi dolara, a njegovog ministarstva 3 milijarde dolara. Otkrio je i koji su projekti dogovoreni s Hrvatskom - tako je već ugovoren posao poput proizvodnje autobusa hrvatskog Crobusa za iračkog partnera, zajednička proizvodnje lakog oružja u Iraku ali i proizvodnja u tekstilnoj industriji u Bagdadu. Irački ministar istaknuo je i da su jako zainteresirani za elektroenergetski sektor.

Pročitajte više