Irski novinar oduševljen šibenskom bolnicom: "Nema čekanja i sve je prošlo bez plaćanja"

Foto: bolnica-sibenik.hr

IRSKI novinar, David McWilliams, silom prilika morao je posjetiti šibensku bolnicu te je nakon tog iskustva ostao poprilično iznenađen uslugom koju je dobio. U svom je tekstu za irski Independent nahvalio i bolnicu i liječnike.

Dok su još bili u zračnoj luci u Dublinu, sinov prijatelj požalio se na bol u koljenu. McWilliams je pomislio da se radi o nekoj ozlijedi koju je zaradio prilikom igranja nogometa, no dok su sletjeli u Hrvatsku "koljeno je izgledalo kao balon". Idućeg dana zaputili su se u šibensku bolnicu.

"Pripremio sam se za dugo čekanje s obzirom na moje iskustvo u irskim bolnicama", napisao je McWilliams i dodao: "Dogodilo se nešto posve šokantno. Nismo uopće čekali".

McWilliams je napomenuo kako je hrvatski BDP upola manji, a broj stanovnika je podjednak te je nastavio priču.

"Bolnica je bila puna pacijenata, no bilo je i pet medicinskih sestara koje su radile. Jedna od njih je govorila engleski te je odmah krenula na papirologiju i kazala nam da se ne brinemo. Dala nam je invalidska kolica i pozvala doktora koji je dijagnosticirao infekciju te je operacija odmah zakazana. Budući da je dječak jeo u zrakoplovu, operacija je zbog anestezije morala biti pomaknuta za pet sati", prepričava McWilliams. Ono što ga je začudilo je da se to sve dogodilo u samo deset minuta. Napisao je da je doktor za svaki slučaj naručio dječaka za rendgen i ultrazvuk.

Broj pacijenata udvostruči se u vrijeme turističke sezone


Irski novinar napominje kako su u tom trenutku svi u bolnici bili zaposleni jer se zbog turista udvostruči broj pacijenata. Nakon što je radiolog utvrdio kako nema oštećenja na koljenu, dječak je mogao na operaciju.

McWilliams je kazao kako mu je doktor "na savršenom engleskom kazao kako razmišlja o preseljenju u Irsku jer je čuo od kolege da se tamo dobro zarađuje", piše McWilliams.

Napisao je kako je u 40 minuta dječak obavio četiri rendgenske snimke, ultrazvuk, krvne testove te da je već dobio krevet na kirurškom odjelu.

"Sestra nas je zatražila europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja, no kako je nismo imali rekla je da će putovnica biti dovoljna", dodaje McWilliams i dodaje da ih nitko nije tražio nikakav novac.

"Iskustvo u Hrvatskoj bilo je potpuno drugačije"

Pohvalio je medicinske sestre koje su bile jako ljubazne te asistenta na operaciji koji im je objasnio detalje zahvata. Medicinska sestra mu je prilikom priprema za operaciju pričala kako bi htjela raditi u Irskoj, a asistent mu je kazao kako je veliki obožavatelj Poguesa.

Dječak je istog dana bio operiran te se u bolnici zadržao pet dana.

"Cijeli doživljaj bio je jednostavan, neposredan, ugodan i iznimno učinkovit. Nema čekanja i sve je prošlo bez plaćanja. Ne znam zašto je sve tako dobro prošlo, možda smo samo imali sreće.  No, vodio sam djecu po bolnicama u Irskoj gdje smo za dva šava čekali nekoliko sati. Iskustvo u Hrvatskoj bilo je potpuno drugačije iako bolnica ne može priuštiti brandirane lijekove nego koriste generičke. Ne znam kako bolnice rade te zašto pacijenti u Irskoj čekaju satima. No, jasno je da to ne mora biti tako. Upravo sam to vidio u Hrvatskoj", zaključuje McWilliams.

Pročitajte više