Irski premijer: U stanju smo prihvatiti tisuće izbjeglica koji stižu u Europu

Foto: FAH

IRSKA bi mogla prihvatiti tisuće izbjeglica koji stižu u Europu, rekao je u petak irski premijer Enda Kenny, prenio je dnevni list Irish Times.

Pritisnuta izbjegličkom krizom Europska komisija predstavit će idući tjedan prijedlog razmještaja novih 120.000 izbjeglica diljem EU, dodatak na prvotni plan o razmještaju 32.000 migranata koji su zemlje članice prihvatile u lipnju.

"Irska može prihvatiti veći broj od toga, iako smo izvan Schengenskog protokola", rekao je u petak za posjeta Lyonu premijer Kenny čija je zemlja dosad pristala primiti 600 izbjeglica.

"Jedno od temeljnih načela Europske unije je sloboda kretanja ljudi i očito mi to potpuno poštujemo" i to bez "obzira na boju (kože) i vjeru", rekao je Kenny koji se "ne slaže" sa stajalištem mađarskog premijera Viktora Orbana koji tvrdi da izbjeglice ugrožavaju europske i mađarske kršćanske korijene.

Veleposlanik Irske u Hrvatskoj Tim Harrington reagirao je u petak na pisanje britanskog lista Daily Mail koji je prenijela Hina da Irska i Danska nisu prihvatile prvotni plan Europske komisije o zbrinjavanju migranata.

Fitzgerald: Važno pokazati solidarnost

Irska sudjeluje u tom planu, napisao je veleposlanik Harrington i citirao ministricu pravosuđa Frances Fitzgerald koja je u srpnju najavila irsko sudjelovanje riječima: "Važno je da se Irska pridruži našim partnerima kako bi pomogla u naporima razmještaja i pokazala solidarnost".


Ministrica Fitzgerald u petak je najavila da bi se broj od 600 izbjeglica koje se Irska obvezala prihvatiti mogao utrostručiti na 1800 nakon što 14. rujna ministri pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica EU održe sastanak na tu temu.

Kenny i drugi su irski dužnosnici kažu da bi ih moglo biti i više od 1800.

"Irska će preuzeti svoj dio odgovornosti no zasad još nemamo točne podatke", rekao je ministar zdravstva Leo Varadkar. Dodao je da Irska mora znati koliko će izbjeglica prihvatiti EU prije nego odluči koliki broj će ona prihvatiti. Ocijenio da se stanje tako razvija da "nitko danas ne može reći koliko će izbjeglica doći u Europu, može biti 200.000 ili 400.000".

Ministar okoliša Alan Kelly očekuje da će Irska prihvatiti "tisuće izbjeglica".

Juncker sprema izmjenu migracijske politike

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker trebao bi predložiti veliko povećanje broja izbjeglica kojima bi članice EU pružile utočište. U srpnju je Juncker pozvao europske lidere da podijele 40.000 izbjeglica koji su ušli u Italiju i Grčku, a oni su na kraju pristali razmjestiti 32.000 tražitelja azila, ali samo iz Sirije, Iraka i Eritreje. Juncker sada želi da se podijeli teret 160.000 izbjeglica iz tri zemlje - Grčke, Italije i Mađarske. Novi prijedlog uključuje "shemu trajnog razmještaja" kako bi migranti automatski bili razmještani po zemljama članicama.

Članice Europske unije Velika Britanija, Irska i Danska odabrale su biti izvan te sheme kada je prvi put bila predstavljena, napisao je u četvrtak britanski list Daily Mail, na što je reagirao veleposlanik Irske u Hrvatskoj. Također je u priopćenju istaknuo da irska mornarica baš kao i hrvatska sudjeluje u humanitarnoj operaciji spašavanja migranata u Sredozemlju.

"Irski broj LE EITHNE spasio je 3376 osoba u 22 operacije od 16. svibnja do 17. srpnja", a brod koji ga je naslijedio LE NIAMH spasio je 1997 osoba do 26. kolovoza", napisao je veleposlanik Harrington.

Pročitajte više