Islamisti u Libiji zarobili državljanina Srbije, bivšeg tjelohranitelja ubijenog premijera Đinđića

Screenshot: B92

SRĐAN BABIĆ, bivši tjelohranitelj ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, već pet mjeseci zatvoren je u Libiji, javlja beogradski dnevni list Politika. Iza rešetaka ga drži islamistička milicija, a okolnosti pod kojima je zatočen su nejasne.

Navodno za njega nije zatražen novčani otkup, niti ga se tereti za ikakvo kazneno djelo. Kada je priveden rečeno mu je da je to zbog njegove osobne sigurnosti. Tek ovoga tjedna omogućeno mu je da se javi obitelji.

U Libiju je Babić otputovao kao zaposlenik francuske kompanije Argus Security Projects. Radio je u timu koji je pružao usluge osiguranja talijanskoj naftnoj kompaniji ENI. Krajem ožujka libijska islamistička milicija uhitila je austrijskog menadžera kompanije, a zatim pozvala Babića na razgovor. Nakon što je dao izjavu je pušten, ali mu je oduzeta putovnica. Dan kasnije ponovo su ga pozvali na razgovor, nakon čega više nije izašao iz pritvora.

Pet mjeseci nije vidio svjetlo dana

Babićeva supruga Vesna za Politiku je ispričala kako je obitelj strahovala da je ubijen. Nisu znali što mu se dogodilo. Ovoga tjedna napokon im se javio.

"On je u jako teškom stanju. Kaže da je smršavio 20 kilograma i da za čitavo vrijeme zatočeništva nije vidio ni Sunce, ni Mjesec. Zatočen je u prostoriji bez svjetlosti i zraka. Najprije me pitao zbog čega je zatočen. Nisam mu znala reći, jer ni sama ne znam", priča Vesna koja dodaje da je zadnjih mjeseci bila u kontaktu sa srpskim institucijama, koje nisu bile od prevelike koristi.

"Uvjeravali su me da rade sve što mogu na oslobađanju Srđana. Govorili su da su u kontaktu s njim, čak i da bi bilo dobro da mu pišem pisma, najbolje na engleskom, kako bi oni koji ga drže zarobljenog mogli vidjeti da nije riječ o šiframa. Napisala sam tri pisma, a veleposlanstvo me uvjeravalo da je on ta pisma dobio. Međutim, preksinoć sam iz razgovora s njim shvatila da ništa od napisanog nije stiglo do njega", kaže Vesna Babić.

Pročitajte više