Islamska država ima dovoljno radioaktivnog materijala za izradu "prljave bombe"

Foto: Hina

IS SE KROZ pustošenje institucija i postrojenja na okupiranim područjima domogao dovoljno radioaktivnog materijala za izradu "prljave bombe", upozoravaju australski obavještajci.

Džihadisti su namjeru o razvijanju "oružja za masovno uništenje"objavili u posljednjom izdanju svog propagandnog magazina Dabiq, dodaju indijski obrambeni dužnosnici koji su ranije upozoravali na mogućnost da bi se IS mogao domoći nuklearnog oružja iz Pakistana.

> Izrael testirao "prljavu bombu"

Prema australskoj ministrici vanjskih poslova Julie Bishop, NATO je izrazito zabrinut zbog materijala osvojenih u istraživačkim centrima i bolnicama na teritoriju pod kontrolom samoprozvane Islamske države.

"Pobunjenici nisu samo počistili novac iz lokalnih banaka," rekla je Bishop za The Australian i dodala da su saznanja australskih obavještajaca "uistinu zabrinjavajuća". 

"Spektakularne ofenzivne akcije" u vrijeme Ramazana    

Australska grupa sačinjena od 40 nacija prošlog je tjedna u Perthu održala posebnu sjednicu na kojoj su razmijenjene obavještajne informacije. Između ostalog postoji i bojazan da bi IS mogao posegnuti za otrovnim plinovima. 

Rastuća zabrinutost oko "oružja za masovno uništenje" dolazi ususret Ramazanu i prvoj godišnjici osnivanja IS-a  zbog čega stručnjaci očekuju da će džihadisti biti "aktivniji no ikad".

Islamska država je proglašena 29. lipnja prošle godine nakon prvog javnog govora njenog vođe Abu Bakr al-Baghdadi u Mosulu. Američki Institut za izučavanje rata upozorava da bi IS velike operacije mogao rezervirati za razdoblje muslimanskog svetog mjeseca.

"IS će Ramazan najvjerojatniji započeti i završiti s pokušajima spektakularnih ofenzivnih akcija u Iraku i Siriji," navode u Institutu, a prenosi Independent.

Pročitajte više